Kinderen moeten tot minimaal 9 maanden blootsvoets zijn: een fysiotherapeut legt ons uit waarom - Curioctopus.nl
x
Kinderen moeten tot minimaal 9 maanden…
Hersenimplantaten kunnen leren over 20 jaar al overbodig maken De menselijke soort vertegenwoordigt 0,01% van het leven op aarde, maar heeft 83% van de zoogdieren en de helft van de planten uitgewist

Kinderen moeten tot minimaal 9 maanden blootsvoets zijn: een fysiotherapeut legt ons uit waarom

09 Juni 2019 • Door Janine
5.135
Advertisement

Voeten zijn de anatomische structuren, geplaatst aan het einde van ons lichaam, die ons ondersteunen. Ze hebben daarom een zeer belangrijke taak. Tijdens de ontwikkelingsleeftijd waarin we, nog steeds kinderen, onszelf niet rechtop kunnen houden, hebben ze een nog belangrijker taak. Van 0 tot 12 maanden, en in het bijzonder vanaf de negende maand, vormen de voeten in feite het eerste echte contact met de buitenwereld.

foto: Picryl

De eerste negen maanden van een baby is een zeer intense periode omdat het kind moet wennen aan de buitenwereld, het verkennen en het, afhankelijk van de mogelijkheden, begrijpen. De voltooiing van de negende maand is een andere belangrijke periode omdat het kind echt een nieuwe fase ingaat: dat van spelen, communicatie en vooral ontdekking.

Isabel Gentil García is onderzoekster aan de Faculteit Verpleegkunde, Fysiotherapie en Podologie van de Complutense Universiteit in Madrid en heeft haar leven gewijd aan podotherapie. In een artikel gepubliceerd in de Revista Internacional de Ciencias Podológicas getiteld "Preventieve opvoeding: kinderen met blote voeten gelijk aan slimmere kinderen" García beweerde dat door kinderen blootvoets te laten hen in staat stelt om hun omgeving beter te verkennen en hun beeld op de wereld te verbeteren.

In de eerste 12 maanden van het leven nemen kinderen de wereld vooral waar door aanraking. Maar voor pasgeborenen komt de meeste informatie van de zenuwuiteinden van de voeten en niet van de handen. Daarom is het gemakkelijk om kleine kinderen te zien die geen schoenen en sokken willen dragen. Met hun voeten verkennen kinderen de wereld.

foto: Pxhere

Vrij zijn van beperkingen zal het kind ook een gevoel van veiligheid en vrijheid krijgen en dit zal zijn gemoedstoestand en vertrouwen in zijn ouders verbeteren en een minder angstig wereldbeeld ontwikkelen. Een andere reden om kinderen vrij te laten om op blote voeten rond te lopen is het voorkomen van bepaalde ziekten; dankzij zijn onderzoek ontdekte García dat het gebruik van schoenen al op jonge leeftijd kan leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals voetpijn en platvoeten.

Kortom, onze kinderen het plezier geven om op blote voeten rond te lopen, is de beste manier om hen een gezonde organische, sociale en mentale groei te garanderen. Vanzelfsprekend de juiste voorzorgsmaatregelen nemend: kijk uit voor randen en andere botte voorwerpen die valpartijen pijnlijk zouden kunnen maken en garandeer een zacht en warm oppervlak waarop ze in alle veiligheid en vreugde kunnen lopen, kruipen en bewegen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt