Is het echt nodig om na het eten drie uur te wachten voor je mag zwemmen? Dit is wat de wetenschap zegt

Janine image
door Janine

05 September 2019

Is het echt nodig om na het eten drie uur te wachten voor je mag zwemmen? Dit is wat de wetenschap zegt
Advertisement

"Je mag het water niet in, je hebt net gegeten": Hoe vaak, vooral als kind zijnde, hebben we dit niet horen zeggen? Het was (en is) echt een terugkerend iets, elke zomer en op elk strand.

We zijn opgegroeid met deze overtuiging, waarvan er veel “variaties’” zijn, van de ene context tot de andere en van de ene persoon tot de andere. Er zijn mensen die er vast van overtuigd zijn dat we 3 uur na de maaltijd geen water mogen aanraken, degenen die 2 uur, 2 en een half uur wachten en degenen die “genoegen” nemen met ongeveer een uur.

Maar wat is de waarheid achter deze voorzorg? Is het echt zo waarschijnlijk dat ons lichaam congestie ervaart? Laten we proberen het te verduidelijken met behulp van de wetenschap.

via BBC

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Volgens de International Life Saving Federation kan de blokkering van de spijsvertering (of congestie) zich allereerst in verschillende situaties voordoen, zeker niet alleen wanneer we na het eten in het water duiken. Een sterke verandering van de temperatuur kan dit bijvoorbeeld veroorzaken. Plotseling van warm naar koud gaan - bijvoorbeeld wanneer we een plaats betreden met sterke airconditioning - of wanneer we het warm hebben en een ijskoud drankje drinken, dit zijn potentieel "risicovolle” acties.

Op de twijfels die veel mensen in de zomer op het strand hebben, kunnen we daarom antwoorden: het hangt ervan af. Bijna altijd zijn de 3 uur die vaak worden genoemd te veel, en het principe volgens welke het noodzakelijk is om na het eten het zwemmen te vermijden, ongegrond. We schreven "bijna" omdat het afhangt van wat je gegeten hebt.

Zelfs als het zeldzaam is, weet dat als je op het strand bent en varkensvlees, een biefstuk of oude kazen hebt geconsumeerd, de uren die je spijsvertering nodig heeft om ze te verteren er 3 tot 5 zijn. In deze gevallen is het echt de moeite waard om wat langer te wachten voordat je een duik neemt, als je geen slechte ervaring wilt meemaken.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

De meeste andere voedingsmiddelen blijven daarentegen veel korter in de maag. Van 30-40 minuten voor rauwe groenten en appels, tot 45-50 minuten als je gekookte groenten hebt gegeten en 60 minuten voor aardappelen, koolhydraten en verse kazen. Voor een sapje of fruit zijn 20 tot 30 minuten voldoende.

Het spreekt dan ook vanzelf dat het leiden van onze keuzes op het strand - en de aanbevelingen die we aan kinderen geven - in de eerste plaats redelijkheid moet zijn. Over het algemeen, en voor de eetgewoonten die men heeft wanneer men op het strand is, zou een uur wachten meer dan voldoende moeten zijn. Het is echter noodzakelijk om, zoals duidelijk is, te vertrouwen op hoe we ons voelen en op de temperatuur van het water waar we in willen zwemmen.

Hieraan moet worden toegevoegd dat er in de medische literatuur geen gevallen zijn waarin congestie rechtstreeks verband houdt met verdrinking. Bovendien zijn de risico's van ziekte in het water over het algemeen veel groter voor volwassenen dan voor kinderen.

Pexels

Pexels

Als er echt iets is dat zwemmen in zee in gevaar kan brengen, dan is het alcohol, een veel voorkomende oorzaak van verdrinking. Als het water erg koud is, is het altijd beter om jezelf eerst nat te maken voordat je er volledig induikt.

Over het algemeen, dus rekening houdend met wat - en hoeveel - we hebben gegeten, kun je er zeker van zijn: 3 uur wachten is echt te lang!

Source:

https://www.ilsf.org/position-statements/

Advertisement