We weten dat te veel tijd voor de schermen doorbrengen, ernstige schade aan kinderen veroorzaakt, maar ZO kun je er iets aan doen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
We weten dat te veel tijd voor de schermen…
15 foto's die door echte genieën zijn vereeuwigd… onbewust Deze man voedt al jaren kraaien, maar de verrassing kwam toen ze hem

We weten dat te veel tijd voor de schermen doorbrengen, ernstige schade aan kinderen veroorzaakt, maar ZO kun je er iets aan doen

Door Janine
777
Advertisement

In de meeste gezinnen gaan alle pogingen van ouders om een limiet op te leggen aan het gebruik van tablets en smartphones jammerlijk in rook op: het is steeds hetzelfde liedje, vergezeld van “nog één video en dan doe je hem uit“, "nu is het genoeg", “nog één wedstrijd“.

Artsen en deskundigen zijn het erover eens dat kinderen van vandaag niet volledig mogen worden verbannen van het gebruik van technologische apparaten, omdat ze er onvermijdelijk tijdens hun leven mee in contact zullen komen, en het is daarom raadzaam om hen voor te lichten om er op een bewuste manier gebruik van te maken, omdat het hulpmiddelen zijn die tot op zekere hoogte zelfs van groot nut kunnen zijn voor hun ontwikkeling en kennis.

  • De richtlijn blijft echter om de tijd te beperken dat kinderen voor de schermen doorbrengen: de Wereldgezondheidsorganisatie stelt vast dat vóór het eerste jaar alle soorten schermen moeten worden vermeden, en dat tot 5 jaar de tijd voor de schermen nooit langer mag duren dan een uur.
  • De behoefte van veel ouders, die het niet lukt een limiet op te leggen, is die van een hulpmiddel die het scherm automatisch deactiveert: dit soort hulpmiddelen bestaan uit apps die voorkomen dat het apparaat na een bepaalde tijd wordt gebruikt en dat bepaalde applicaties blokkeert.
  • Voor Android-besturingssystemen zijn er verschillende apps; zoals Screen Time, waarmee je een limiet kunt instellen waarboven de smartphone onbruikbaar wordt en die je met een geheime code kunt ontgrendelen.
  • Apple-apparaten bieden daarentegen een systeemfunctie: deze vind je bij Instellingen, onder het kopje "Gebruikstijd".

Dit zijn strenge methoden, maar ze kunnen nuttig zijn als alle andere pogingen tot samenwerking nutteloos zijn en, misschien, als een tijdelijke maatregel voordat contact wordt opgenomen met een specialist, als het kind tekenen van agressie of andere vormen van ongemak vertoont ten opzichte van het gebruik van telefoons en tablets.

Even belangrijk is echter het voorbeeld van ouders: wanneer de noodzaak zich voordoet om het gebruik van mobiele telefoons voor een kind te beperken, is het goed dat iedereen in het gezin ze minder vaak gebruikt door de tijd die aan de apparaten werd besteed, te vervangen door activiteiten die je samen kunt doen, het beste in de open lucht.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt