Opnieuw waarschuwing voor botulisme: artsen geven aan dat honing op een speen doen dodelijk kan zijn voor een baby - Curioctopus.nl
x
Opnieuw waarschuwing voor botulisme:…
Deze 17 voorbeelden van street art vatten de ellende in de maatschappij van nu goed samen Gameverslaving van kinderen heeft helemaal niets te maken met spelletjes

Opnieuw waarschuwing voor botulisme: artsen geven aan dat honing op een speen doen dodelijk kan zijn voor een baby

29 December 2018 • Door Skip Tromp de Haas
3.017
Advertisement

Een zoete smaak heeft een kalmerend effect op groot en klein, maar dan wel in de juist hoeveelheden. Het gebeurt vaak dat we als volwassenen als toetje of 's avonds iets lekkers nemen en het is net alsof er dan een engeltje over je tong piest. Ook bij baby's werkt het en komt hier de gewoonte uit voort om wat honing op de speen te doen om ervoor te zorgen dat ze op sommige momenten wat rustiger zijn.

Een gewoonte van grootmoeders die ook in deze tijd nog is behouden, maar die wel ernstige gevaren met zich meebrengt waarvan ouders, en iedereen die in de weer is met baby's, op de hoogte zou moeten zijn.

foto: pixabay.com

Honing wordt zeer aanbevolen door artsen. Zij raden het zelfs aan om er suiker helemaal mee te vervangen, het is namelijk een 100% natuurlijke stof die ook handig van pas komt op griepverschijnselen te bestrijden.

Zal honing dan ook geschikt zijn voor kinderen? Bij baby's moet je namelijk extra uitkijken wat je ze geeft. Hun lichaam is nog in de ontwikkelingsfase en is hun afweersysteem in de verste verte niet te vergelijken met dat van een mens. Daarom hoort honing in die categorie thuis van producten die je niet aan baby's mag geven, zeker als zij jonger zijn dan 12 maanden.

Honing is levensgevaarlijk, want er kunnen mogelijk sporen van botuline in zitten. Botuline is absoluut geen onbekende, het is namelijk bekend dat het een aantal ernstige incidenten heeft veroorzaakt, dat mensen er zwaar gehandicapt door zijn geworden of dat het in enkele gevallen zelfs dodelijk is geweest. Deze giftige stoffen zijn voor volwassenen en kinderen die ouder zijn onschuldig. Zij zijn na verloop van tijd in staat om te voorkomen dat botuline zich kan vermeerderen. Dit gaat echter niet op voor baby's jonger dan een jaar; zij kunnen zich hier nog niet tegen verdedigen.

Er wordt weer gewaarschuwd voor botulisme bij baby's nadat er in Texas in de Verenigde Staten enkele gevallen van vergiftiging zijn gemeld die betrekking hebben op honing die op een speen was gedaan.

Het advies luidt om baby's dus geen honing te geven, ook wanneer dit wordt gebruikt om de speen te zoeten, en producten altijd te beperken tot de dingen die zij mogen eten, vooral in de eerste maanden van hun leven.

Het is belangrijk, naast ervan op de hoogte zijn van hoe gevaarlijk de ogenschijnlijk onschuldige gewoonte is om honing op de speen te doen, om te weten wat de symptomen zijn van infantiel botulisme. Als een baby last mocht krijgen van obstipatie, verminderde eetlust, gezichtsverlamming en mogelijk ook verzwakte borst- en armspieren dan is het wenselijk om meteen naar de eerste hulp te gaan en te melden dat het honing heeft binnengekregen. Des te sneller er kan worden behandeld, des te groter de kans op herstel.

Door de vooruitgang van de wetenschap en het gemak waarmee we nu nuttige informatie te weten kunnen komen, is het nu wel tijd dat oude gewoontes plaatsmaken voor veiligere alternatieven die geen kwaad kunnen.

Bron:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt