Kan je het leven van je kind redden met z'n melktanden die je bewaard hebt?

door Skip

07 Oktober 2018

Kan je het leven van je kind redden met z'n melktanden die je bewaard hebt?
Advertisement

We groeiden allemaal ermee op dat we zo nu en dan weer eens keken naar de melktanden die ouders van ons hadden bewaard. Dit is waarschijnlijk gedaan meer omdat ze van ons houden dan dat het ook echt nuttig was. Maar, steeds meer informatiesites hebben het nieuws verspreid dat het bewaren van je kind z'n melktanden een heel belangrijk wapen is in de strijd tegen eventuele ziektes die kinderen later zouden kunnen krijgen.

Tot in hoeverre klopt dit nieuws? Is het echt handig om melktanden te bewaren? Zo ja, hoe doe je dat?

Advertisement

Wetenschappers bevestigen het dat er in melktanden een hoge concentratie van stamcellen zit.

Wetenschappers bevestigen het dat er in melktanden een hoge concentratie van stamcellen zit.

De reden waarom men melktanden van kinderen zou moeten bewaren heeft te maken met het feit dat hier stamcellen in zitten. Onderzoekers hebben bevestigd dat het mogelijk is om uit tanden stamcellen te halen die bruikbaar zijn voor het herstellen en aanmaken van weefsels.

Er zijn twee soorten stamcellen, het embryonale type en het volwassen type. Het eerste, zoals de naam al doet vermoeden, kan je alleen uit menselijke embryo's halen, en het andere type uit het beenmerg, navelstrengbloed en uit melktanden. De stamcellen die in melktanden zitten hebben met name unieke eigenschappen:

  • Ze gaan lang mee
  • Groeien snel wanneer ze op kweek worden gezet
  • Ze kunnen dentine (wat in tanden zit), botten en neuronen herstellen

Vanwege deze eigenschappen zou het melktandstamcellen mogelijk zijn om botten en weefsels te regenereren en zouden ze in een behandeling kunnen worden toegepast bij enkele aan neuronen gerelateerde ziekten.

Ondanks het feit dat stamcellen meer dan honderd jaar geleden zijn ontdekt, zijn de onderzoeken naar praktische toepassingen nog volledig experimenteel. Stamcellen staan voor een veelbelovende mijlpaal in de tak van de medische wetenschap, maar blijft het tot op heden vooralsnog een belofte.

Advertisement

Wat wordt er niet vermeld in de artikelen waar ze suggereren dat je melktanden moet bewaren?

Wat wordt er niet vermeld in de artikelen waar ze suggereren dat je melktanden moet bewaren?

maxpixel.net

Ondanks dat er nog geen praktische methode is om de stamcellen te gebruiken en er een medicijn van te maken kunnen ouders het er evengoed op wagen en ermee te beginnen melktanden te bewaren.

Een ding is duidelijk en dat zeggen onderzoekers steeds vaker: ze gemakkelijk thuis bewaren in een laatje of in een doosje is niet voldoende.

Zoals zich wel laat raden moeten melktanden onder specifieke omstandigheden worden beaard zodat de cellen behouden blijven. Er zijn banken voor navelstreng- en melktandstamcellen, speciaal opgezet voor ouders die de cellen willen laten invriezen voor hun kinderen, mochten ze die later nodig hebben.

Dit alles moet ook allemaal flink wat kosten. De vraag is dus: besluit je grote sommen geld te investeren in iets wat onbekend is en waarvan je niet weet wanneer en of het tot iets concreets gaat leiden. Op dit moment heeft de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit (FDA) het gebruik van stamcellen nog voor geen enkele medische procedure goedgekeurd.

Advertisement