Uit een studie blijkt dat de gevaarlijke witte haaien erg bang zijn voor orka's

Janine image
door Janine

18 Augustus 2019

Uit een studie blijkt dat de gevaarlijke witte haaien erg bang zijn voor orka's
Advertisement

De Carcharodon carcharias, beter bekend als de “witte haai" is de grootste roofvis die er bestaat. Onbetwiste protagonist van vele films en documentaires, spreekt het tot onze verbeelding vanwege de angst die zijn aanwezigheid opwekt en voor de schade die zijn beten kunnen veroorzaken. Het is ongetwijfeld een van de meest gevreesde dieren en het lijkt vreemd om te denken dat deze enorme vis ergens bang voor zou kunnen zijn. Toch is het echt zo!

via Nature

Advertisement

Volgens studies uitgevoerd door Scot Anderson, een onderzoeker in het Monterey Bay Aquarium, vluchten witte haaien zodra ze een school orka's tegenkomen en verlaten het gebied ongeveer een jaar lang, hoewel de orka's slechts een paar uur in die wateren hebben gezwommen. De Orcinus orca is een zeer groot zeezoogdier (tussen de 7 tot maximaal 11 meter), dat in alle oceanen van de wereld leeft en van dezelfde prooi als haaien leeft: zeeleeuwen, zeehonden, walvissen, dolfijnen en zelfs pinguïns. Dit enorme dier staat bovenaan de mariene voedselketen omdat het geen natuurlijke roofdieren heeft.

Advertisement

En blijkbaar kunnen zelfs de witte haaien ze niet tegenwerken. In een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports, verklaarde Anderson dat zelfs de grootste haaien - tussen 5 en 6 meter - vluchten zodra ze de orka's zien. Deze houding werd gezien voor de kust van Noord-Californië, richting de Farallon-eilanden. Niet alleen Anderson, maar ook Salvador Jorgnsen, een andere onderzoeker van het Monterey Bay Aquarium, merkte het op.

Zelfs haaien hebben hun schrikbeelden, de enorme orka's die de zeeën van onze planeet al minstens 5 miljoen jaar bewonen. Wat intimideert in plaats daarvan de orka? Dat weten we nog steeds niet.

Source:

Advertisement