Deze natuurkundeleraar transformeert formules in kunst... en het resultaat maakt dat je terug naar school wilt gaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze natuurkundeleraar transformeert…
Canada keurt een historische wet goed die de gevangenschap van dolfijnen, orka's en walvisachtigen van alle soorten verbiedt Een vrouw brak het wereldrecord planking door 4 uur en 20 minuten in positie te blijven

Deze natuurkundeleraar transformeert formules in kunst... en het resultaat maakt dat je terug naar school wilt gaan

Door Janine
622
Advertisement

Yuri Kovalenok is een Russische professor die zijn hele leven heeft gewijd aan het onderwijzen van natuurkunde en kunst. Door de jaren heen heeft hij deze vakken zo goed ontwikkeld dat hij deze wist samen te voegen tot één mooi initiatief. Op zijn Instagram-profiel is het mogelijk om tekeningen en formules te vinden die perfect de fysische theorieën illustreren die hem het dierbaarst zijn. En, in elke uitleg, kan Yuri het niet laten om een vraag te stellen aan degenen die hem volgen.

Hier zijn er enkele:

De vergelijking vanTsiolkovski

Dit is de vergelijking van Konstantin Ėduardovič Ciolkovskij, een Russische wetenschapper, pionier van de ruimtevaart. De vergelijking stelt dat voor de wet van behoud van de hoeveelheid beweging, een lichaam kan versnellen door het verdrijven van een deel van zijn massa in de tegenovergestelde richting van die waarin de snelheidsverhoging gewenst is.

Electromagnetisme

Laten we uitgaan van de beschrijving van Kovalenok: "De lengte van de mobiele geleider AB is gelijk aan 1. Zijn weerstand is R. De weerstand van de stationaire geleider waarlangs de geleider AB loopt is te verwaarlozen. Een magnetisch veld B wordt loodrecht op het vlak van de geleiders aangebracht. Welke kracht F moet worden toegepast op de geleider AB, zodat deze met een constante snelheid v beweegt? Het geleidersysteem bevindt zich in het horizontale vlak".

Advertisement

Versnelling en centripetale kracht

Kovalenok verklaart deze natuurkundige wet door de analyse van een bocht: "Het vliegtuig maakt een draai, beweegt in een cirkelvormige boog met een constante snelheid v = 360 km/u. Het bepaalt de straal R van de cirkel, als het lichaam van het vliegtuig wordt geroteerd rond de vliegrichting met een hoek van 10 graden".

Circulaire beweging

"Bij het keren van de weg met een straal van R = 100 meter, rijdt de auto gelijkmatig. Het zwaartepunt van de auto ligt op een hoogte van h = 1 m, de breedte van de wielen van de auto is a = 1,5 m.  Bepaal de snelheid v waarbij de auto kan kantelen. De auto glijdt niet in de dwarsrichting".

Kunstmatige rotatie van een satelliet

"De rotatieperiode van de satelliet rond de aarde is 24 uur. Ontdek op welke hoogte de baan met de satelliet overeenkomt."

Advertisement

Statisch

"Een trap van lengte l = 4 m is bevestigd aan een gladde wand met een hoek van 60 graden ten opzichte van de vloer. De maximale wrijvingskracht is Ffric = 200 N. Op welke hoogte h kan een persoon met een gewicht van m = 60 kg de trap opklimmen voordat de ladder begint te glijden? Het gewicht van de ladder is te verwaarlozen“.

Wet van energiebehoud

"In het experiment met de “dead loop" wordt de massasfeer m vrijgegeven van de hoogte h = 3R (waarbij R de straal van de loop is). Met welke kracht drukt de bal op de onderste en bovenste punten van de loop?”

Natuurlijk is de combinatie van kunst en wetenschappelijke verspreiding nogal complex… maar deze bereidwillige en creatieve professor heeft het wel geprobeerd!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt