Het kijken naar de zee veroorzaakt veranderingen in de hersenen die ons gelukkiger maken, dat onthult een wetenschappelijk onderzoek - Curioctopus.nl
x
Het kijken naar de zee veroorzaakt veranderingen…
Vòòr 2021 zullen plastic wegwerpproducten in alle EU-landen worden verboden: dit is wat je moet weten Oud maar goud: hier zijn enkele van de oudste wezens die vandaag op aarde leven

Het kijken naar de zee veroorzaakt veranderingen in de hersenen die ons gelukkiger maken, dat onthult een wetenschappelijk onderzoek

03 Juli 2019 • Door Janine
17.661
Advertisement

We hebben allemaal minstens een keer per jaar een vakantie nodig, en wat is een betere plek om onze dagen van ontspanning door te brengen dan op een wit strand, met de geur van zoute lucht en de golven en de kleur van de zee? Het is de wetenschap die ons ondersteunt en onthult dat dicht bij de zee zijn en ernaar kijken de chemie van ons lichaam verandert... ten goede!

foto: Pixabay

De voordelen van een verblijf op het strand en zwemmen in de zee zijn talrijk, en dat hadden ze in de 18e eeuw al begrepen toen ziekenhuizen in de buurt van de zee werden gebouwd omdat men dacht dat het medische voordelen kon hebben. En dat klopte!

Een wetenschappelijk project genaamd BlueHealth heeft onderzoek uitgevoerd om het verband te ontdekken tussen nabijheid van de zee en gezondheidsniveaus, zowel fysiek als psychologisch. Dit team van wetenschappers heeft ontdekt dat de geluiden van de zee een gebied van de hersenen stimuleren dat de prefrontale cortex wordt genoemd, de plek die verantwoordelijk is voor emoties en gedachten.

Dit verbetert het bewustzijn en emotioneel welzijn, en niet alleen het geluid van golven die op de kust slaan, heeft een kalmerend effect (het geluid van golven verlaagt het cortisolniveau, die verantwoordelijk is voor stress), maar de golven laten negatieve ionen vrij waarvan we, als we in de buurt van de zee zijn, de neiging hebben om te absorberen met ademhalen; dit stelt ons in staat om meer zuurstof in te ademen en daarom de niveaus van serotonine aan te passen, het hormoon dat angst reguleert. En dat is nog niet alles.

Advertisement
foto: Max Pixel

De neurowetenschapper Michael Merzenich zei dat de nabijheid van de zee en het feit dat je met je voeten stevig op het zand van het strand staat, ons een gevoel van stabiliteit en veiligheid geeft tegen externe bedreigingen, terwijl de visie van de vlakke horizon van de zee in de verte ons geruststelt en ons een gevoel van kalmte en meer veiligheid geeft.

Een andere studie stelde echter dat zonnen op het strand de afgifte van endorfines mogelijk maakt dankzij de hitte van de stralen, dezelfde endorfines die de chemische stoffen zijn die ons gelukkig maken. Maar let altijd op hoeveel zon je neemt tijdens je welverdiende vakantie... te veel is niet goed!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt