Dit middeleeuws dorp heeft 700 inwoners en 15 boekhandels: het is het paradijs van elke lezer!

Janine image
door Janine

29 Juli 2019

Dit middeleeuws dorp heeft 700 inwoners en 15 boekhandels: het is het paradijs van elke lezer!
Advertisement

We hebben het vaak over het feit dat er steeds minder gelezen wordt en de steeds kleinere rol die boeken, kranten en gedrukte media in het algemeen spelen in de hedendaagse samenleving. Het fenomeen is reëel en moet niet worden onderschat: in de geletterde wereld wordt lezen over traditionele bronnen in toenemende mate beschouwd als een gewoonte dat verband houdt met vroegere tijden.

Het is waar: de digitale revolutie heeft de manier waarop informatie wordt gebruikt radicaal veranderd, vereenvoudigd, versneld en alles direct toegankelijker gemaakt, in elk deel van de wereld. Maar waarom zouden we het papier laten vallen? Het lezen van een goed boek is een ervaring die verrijkt, de verbeelding doet werken en de geest stimuleert om kritischer en objectiever te zijn.

De inwoners van het dorp waar we je over gaan vertellen, zijn zich hier zeker van bewust: een heel speciale plek voor diegenen die zich graag laten meeslepen door de pagina's van een roman, een artikel of een verzameling gedichten!

via France Today

Advertisement
Yves LC/Wikimedia

Yves LC/Wikimedia

Het heet Bécherel en is een charmant middeleeuws dorp in Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk, op ongeveer 50 km van het Kanaal. In dit suggestieve plaatsje, rijk aan geschiedenis en betoverende natuur, dateert de oorsprong van de stad uit de late middeleeuwen.

Van een aanvankelijk fort, het toneel van sterke botsingen tussen de Fransen en de Engelsen, ontwikkelde Bécherel zich als een belangrijk centrum voor de hele omgeving en bereikte zijn maximale welvaart in de periode tussen 1700 en 1800, dankzij de landbouwteelt. Later werd de lokale economie op de proef gesteld door herhaalde crises, en vervolgens vond het nieuw leven in het toerisme.

Zo zorgde Bécherel in de twintigste eeuw ook voor een opmerkelijk record. Het dorp, met iets meer dan 760 inwoners, is een zeer populaire plek geworden... vanwege zijn boekhandels!

Advertisement
Facebook

Facebook

In Bécherel zijn er in feite 15 boekhandels, dus gemiddeld één op elke 44 inwoners. Dit is een echt record, als we het kleine aantal van de bevolking beschouwen. Bedenk hoeveel steden met meer inwoners dan dit dorp misschien niet eens één boekwinkel hebben, en je zult je realiseren dat we niet overdrijven.

Het belang en de eigenaardigheid van Bécherel, vanuit cultureel oogpunt, is zo sterk dat het dorp elk jaar het theater is van tal van internationale evenementen, allemaal duidelijk gericht op het thema lezen. Van de "Nacht van het boek" tot de "Lente van de dichters", en “Het feest van het Boek“, er is voor elk wat wils...

Facebook

Facebook

In Bécherel gaat alles over boeken en lezen. De tijd lijkt te zijn stilgestaan tussen de steegjes, de stenen gebouwen, de markten en de boekbinderijen. Alles lijkt je te verleiden om wat tijd te nemen om jezelf “te verliezen“ in de charme van duizenden geschreven verhalen.

Bibliofielen en cultuurliefhebbers worden daarom gewaarschuwd: Bécherel zou de volgende bestemming kunnen zijn voor een onvergetelijke reis!

chisloup/Wikimedia

chisloup/Wikimedia

Advertisement