Dit is de oudste geografische kaart in de geschiedenis: het is 2600 jaar oud en komt uit Mesopotamië

Janine image
door Janine

24 Juli 2019

Dit is de oudste geografische kaart in de geschiedenis: het is 2600 jaar oud en komt uit Mesopotamië
Advertisement

De term mappa mundi wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar wereldkaarten uit de middeleeuwen. Ze vertegenwoordigden geen echte geografische oriëntatiekaarten voor diegenen die op reis waren: ze waren eerder ontworpen om sommige concepten duidelijker te maken, zoals de bijbelverhalen of wat middeleeuwse wetenschappelijke kennis.

Maar middeleeuwse mappa mundi lijken niet de enige te zijn. Een ongelooflijke archeologische ontdekking in Irak toont aan dat er veel oudere kaarten zijn.

De Babylonische mappa mundi is een kaart van klei, gevonden in Sippara, Irak, hoewel sommige geleerden zeggen dat het in Borsippa is ontdekt. Het vertegenwoordigt een fundamentele historische vondst. Het is in feite de eerste kaart van de geschiedenis, behorend tot een periode tussen de zesde en vijfde eeuw voor Christus

via Ancient History Encyclopedia

Advertisement
Facebook

Facebook

Het werkelijk verbazingwekkende aspect van deze vondst is dat het slechts een kopie lijkt te zijn van een veel eerdere kaart, vrijwel zeker getekend tijdens het bewind van de Assyrische koning Sargon II, oftewel tijdens de 9e eeuw voor Christus.

De kaart is niet volledig te begrijpen. Dankzij een legenda zijn er echter enkele belangrijke punten geïdentificeerd. Op de kaart zijn bergen, steden, wateren, moerassen en andere plaatsen ontcijferd. Zoals Babylon, in het midden van de aarde, die als plat is weergegeven.

De stad vertegenwoordigde het centrum van de Sumerische, Babylonische en Assyrische rijken, een ware metropool uit de oudheid, met meer dan 200.000 inwoners: een enorm aantal voor die tijd. De stad wordt omringd door de rivieren de Tigris en de Eufraat. Sommige elementen lijken echter helemaal niet te ontcijferen, vooral voor degenen die geen archeologische studies hebben gevolgd.

Advertisement
Cult of the Ancient Gods/Facebook

Cult of the Ancient Gods/Facebook

Wetenschappers waren het echter niet eens wat betreft de tekeningen op de klei. Veel archeologen hebben hun twijfels over de aanwijzingen in de legenda. Zelfs over de juiste oriëntatie van de kaart is er enige twijfel: waarschijnlijk werd de kaart oorspronkelijk naar links verplaatst. Wat wij in feite met het oosten identificeren, was voor de oude volkeren de plaats bovenaan (oftewel ons noorden), want daar komt de zon op.

Dit en andere problemen met betrekking tot de manier waarop de kaart wordt gelezen, geven ons niet de kans om volledig te begrijpen wat het doel ervan was. De ontdekking heeft echter een werkelijk ongelooflijke betekenis omdat het ons het eerste ontwerp van een geografische kaart in de geschiedenis laat zien.

Advertisement