Zweden: grootouders die voor de kleinkinderen zorgen zullen een salaris krijgen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Zweden: grootouders die voor de kleinkinderen…
16 nuttige en ingenieuze designideeën die vele dagelijkse acties makkelijker maken Deze 633 duikers hebben geschiedenis geschreven door de grootste onderwaterreiniging ooit uit te voeren

Zweden: grootouders die voor de kleinkinderen zorgen zullen een salaris krijgen

11.722
Advertisement

Het oude Griekse woord Nónnos (grootvader) betekent eerbiedwaardig, puur, heilig. Na onze ouders zijn de grootouders de mensen met wie we de nauwste banden hebben. Soms voelen we ons veiliger in de armen van onze grootouders dan die van onze vader en moeder. Grootouders zijn daarom een van de belangrijkste figuren.

Dit is de reden waarom Zweden heeft besloten om de toewijding van de grootouders aan de zorg en opvoeding van kleinkinderen, aan te moedigen en te belonen.

foto: Unsplash

We hebben geen sociologische studies nodig om te begrijpen dat veel gezinnen afhankelijk zijn van grootouders. Dit is zowel vanuit economisch oogpunt als, en dat is veel belangrijker, die van de zorg voor de kinderen. Grootouders zijn vaak de meest aanwezige figuren in het leven van kinderen en jongeren. En vaak vormen ze een veilige basis voor ouders om op te leunen.

De Zweden weten dit goed en daarom heeft de regering besloten om een echt salaris aan deze eerbiedwaardige figuren te bieden. Het salaris bedraagt ongeveer €700 en dekt de kosten die nodig zijn voor de verzorging van de kleinkinderen.

foto: Flickr

Het initiatief van de Zweedse overheid ontstond om moeders toe te staan om sneller terug te keren naar hun fulltime baan, wat de periode van het extra moederschapsverlof verkort.

Een vooruitstrevend idee dat in schril contrast staat met het beleid van andere Europese staten, waar geen echte sociale aanmoedigingen zijn voor moeders die daarom vaak gedwongen zijn hun toevlucht te nemen tot extra moederschapsverlof, terwijl hun salaris met 70% wordt verlaagd.

Zweden, zoals vaak gebeurt als het gaat om aandacht voor nieuwe generaties, had een alternatieve en revolutionaire intuïtie waarvan we hopen dat het snel ook door andere landen zal worden gevolgd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt