Droogte brengt een mysterieus gebouw van 3.400 jaar geleden aan het licht

Janine image
door Janine

10 Juli 2019

Droogte brengt een mysterieus gebouw van 3.400 jaar geleden aan het licht
Advertisement

Het zou een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen decennia kunnen zijn, die op een volledig originele en, daarom, absoluut fascinerende manier aan het licht zijn gebracht.

We hebben het over de ruïnes van een majestueus gebouw dat dateert van ongeveer 3.400 jaar geleden, dat zichtbaar werd als gevolg van een langdurige periode van droogte in Irak, om precies te zijn in het gebied van Koerdistan. Hier, in het stuwmeer van de Mosoeldam, is het waterpeil van de rivier Tigris zo laag gezakt dat het alles wat waardevol was, heeft onthuld. Laten we het wat beter bekijken.

via CNN

Advertisement
Universitat Tubingen

Universitat Tubingen

De ontdekking zou niet alleen ongewoon zijn, maar zou ook een zeer waardevolle manier zijn om wat meer informatie te krijgen over het koninkrijk van de Mitanni, een van de minder bekende imperiums van het Midden-Oosten, die het gebied rond de tweede helft van de tweede eeuw voor Christus bezette.

De opgraving werd geleid door een groep Duitse archeologen van de Universiteit van Tübingen en andere Koerdische en Iraakse collega's. De grootsheid van het gebouw was voor de onderzoekers meteen duidelijk. Muren van 2 meter dik en 7 meter hoog, met een totaal van 1850 vierkante meter, lieten geen twijfel bestaan over hoe belangrijk de structuur voor die tijd was. Ongelooflijk was ook wat er binnenin werd gevonden.

In de tien kamers van het complex waren de vloeren gemaakt van gegoten, vuurvaste en isolerende stenen en er werden ook  spijkerschrift tabletten gevonden - met nog niet vertaalde geschriften - en andere fascinerende artistieke getuigenissen.

Advertisement
Universitat Tubingen

Universitat Tubingen

Misschien wel het belangrijkste is dat wat de fresco's en muurschilderingen betrof. Heldere tinten rood en blauw zijn nog steeds zichtbaar op de stenen en, zoals uitgelegd door Ivana Puljiz van de Universiteit van Tübingen, zouden het typische kenmerken zijn van de gebouwen uit die tijd. Ze zijn echter zelden bewaard gebleven en daarom is het een echt sensationele ontdekking.

Van het weinige dat bekend is over de Mitanni-beschaving, zou het gebouw dat aan het licht kwam, bekend staan als Kemune, waarschijnlijk onderdeel van de oude stad Zakhiku, waarvan bewijzen al zijn aangetroffen in verschillende oude documenten. Het zal echter de vertaling zijn van de tabletten in de grote structuur die ons meer zal vertellen over de kenmerken en sociale structuur van deze Mesopotamische bevolking.

Universitat Tubingen

Universitat Tubingen

De archeologische opgravingen duurden niet lang, juist vanwege de plek waar het gebouw begraven lag. Met het verhogen van het waterniveau, werden delen van de structuur opnieuw ondergedompeld en, volgens wetenschappers, is het erg moeilijk te voorspellen wanneer ze weer tevoorschijn zullen komen.

Blijft het feit dat het niet elke dag gebeurt dat je je tegenover zulke historische getuigenissen bevindt. De aura van mysterie waarvan het doordrenkt is en het schaarse nieuws dat we hebben over degenen die het hebben gebouwd, maakt het zeker heel fascinerend.

In afwachting om er iets meer over te weten, misschien de volgende keer dat Kemune weer verschijnt, zul je je afvragen hoeveel historische overblijfselen in de wereld nog verborgen of verzonken zijn, die ons onbekende stukken van onze geschiedenis kunnen vertellen...

Facebook

Facebook

Advertisement