Het mysterie van het Paaseiland is opgelost. Onderzoekers zeggen te hebben ontdekt waar de hoofden voor zijn

door Skip

04 November 2018

Het mysterie van het Paaseiland is opgelost. Onderzoekers zeggen te hebben ontdekt waar de hoofden voor zijn
Advertisement

Rapa Nui, beter bekend als het Paaseiland is beroemd omdat het de plaats is voor gigantische stenen hoofden. Dat er een volk heeft geleefd op dit eiland in de Stille Oceaan werd pas ontdekt in 1722 door een Nederlandse ontdekkingsreiziger. Sindsdien kwam men voor steeds meer mysteries te staan; onderzoekers pijnigen hun brein vandaag nog steeds met een paar.

De raadsels gaan in de meeste gevallen over de hoofden. Men vroeg zich af hoe die daar kwamen en waar deze toe dienden. Maar er is een groep antropologen die heeft aangekondigd dat ze een grote ontdekking hebben gedaan op het Paaseiland, waarmee meerdere mysteries zouden zijn opgelost.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De stenen hoofden die op het Paaseiland staan worden Moai genoemd. Het zijn 10 meter hoge beelden bestaande uit een enkel blok steen dat in enkeele gevallen zelfs wel 80 ton kan wegen. De beelden roepen veel vragen op over hoe ze die hebben kunnen verplaatsen. De beelden staan over het hele eiland, nagenoeg allemaal in de buurt van de kusten.

Volgens de onderzoekers werden de decoraties aan het gezicht aangebracht terwijl de monoliet nog "op de grond lag" en de andere decoraties aan de achterkant pas als de monoliet recht overeind werd gezet. Men weet nog niet helemaal zeker of ze zijn verplaatst door ze te laten rollen over boomstammen of dat dit is gedaan met touwen en mankracht.

Advertisement
Eric Gaba/Wikimedia

Eric Gaba/Wikimedia

Gaandeweg werd er ontdekt dat de beelden niet louter hoofden waren, maar dat ze een heel lijf hadden dat door bedolven werd door aarde die door de eeuwen zich heeft opgestapeld.

Toen werd er dus duidelijk hoe de hoofden werden vervaardigd en wat er onder de grond zit. Wat nog moest worden uitgezocht is wat ze symboliseerden en waarom ze daar staan waar ze nu te zien zijn.

TravelingOtter/Wikimedia

TravelingOtter/Wikimedia

Een groep antropologen geleid door Carl Lipo zou mogelijk met een antwoord kunnen komen. 

Het viel Lipo met name op dat er op het eiland helemaal geen bronnen met drinkwater te vinden zijn en dat er hier in het verleden ook niet veel van waren toen de Rapa Nui hier waren gevestigd vanaf de 15e eeuw tot 1650. Hoe kon je je hier überhaupt vestigen en overleven als volk op een plek waar er geen drinkwater voorhanden is?

"De grond op het Paaseiland is van vulkanische aard, m.a.w. dus heel poreus. Regenwater wordt heel snel opgenomen door de grond. Er zijn daarom geen meren" zo vertelt Lipo. Hij ontdekte dat als het eb is dat het regenwater zich vermengt met zeewater, waardoor je water krijgt dat goed te drinken is. Volgens experts zouden deze plassen met water in de buurt van de kusten het mogelijk moeten maken dat je waarschijnlijk op het eiland kon wonen.

Het interessantst is nog wel dat de beelden nou juist in de buurt staan op een lijn met deze plassen. "Hoe meer we om ons heenkeken, des te meer muziek er ging zitten in dit idee." Waar er geen moai stonden was er ook geen 'gemengd water' gevonden," aldus Lipo.

Door deze hoofden te beschouwen als markeringspunten die bronnen aangeven waardoor je hier kunt leven, helpt ontzettend bij het beter begrijpen waarom de beelden daar staan!

Door deze hoofden te beschouwen als markeringspunten die bronnen aangeven waardoor je hier kunt leven, helpt ontzettend bij het beter begrijpen waarom de beelden daar staan!

Erik Charlton/Flickr

Het onderzoek naar de hoofden op het Paaseiland krijgt een nieuwe wending. Maar omdat er helaas een gebrek is aan historisch bewijs, zullen de naar voren geschoven hypotheses ook blijven wat ze zijn: hyptheses. Maar de studie die is gepubliceerd in het Hydrogeology Journal lijkt aardig te stroken met de realiteit.

Bronnen:

Advertisement