Archeologen ontdekken een helling waardoor de oude Egyptenaren de piramides konden bouwen

Janine image
door Janine

22 September 2019

Archeologen ontdekken een helling waardoor de oude Egyptenaren de piramides konden bouwen
Advertisement

De Egyptische piramides zijn architecturale constructies die volgens archeologen deel uitmaakten van een zeer groot begrafeniscomplex opgericht ter ere van de overleden farao's. Het waren imposante gebouwen voor die tijd (meer dan 4.500 jaar geleden) en ook nu nog hebben ze hun charme behouden. Jarenlang hebben wetenschappers zich afgevraagd hoe de oude Egyptenaren deze gigantische constructies wisten te bouwen: het optillen en slepen van stenen blokken van die grootte vereiste ongetwijfeld een hulpmiddel. Maar nu hebben we eindelijk het antwoord gevonden.

via History

Advertisement
Facebook / Ministry of Antiquities

Facebook / Ministry of Antiquities

Piramides zijn echt fascinerende constructies. De meest bekende hiervan is de Piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide van Gizeh of de Piramide van Khufu genoemd. In de oudheid werd het beschouwd als de meest indrukwekkende van de zeven wereldwonderen. Met een hoogte van 139 meter en een breedte van meer dan 230 meter bleef de Piramide van Cheops meer dan 3.800 jaar (tot 1300) de hoogste constructie op aarde.

Volgens wetenschappers was het noodzakelijk om stenen blokken te gebruiken die meer dan 2,5 ton wegen om het te bouwen. Maar hoe droegen de Egyptenaren in het verre 2560 voor Christus zulke zware rotsblokken zonder de hulp van technologie?

Advertisement
Facebook / Ministry of Antiquities

Facebook / Ministry of Antiquities

Iets ten noorden van Luxor werd een aanwijzing gevonden: voor het eerst hebben archeologen bewijs gevonden van een helling met twee trappen en tal van putten aan de zijkanten. De hellingen werden waarschijnlijk gebruikt om takels (hefmachines uitgerust met katrollen) te helpen om het bouwmateriaal van een steengroeve naar de plaats van de piramide te transporteren, dankzij het gebruik van sleeën. De Egyptenaren gebruikten mensenhanden en touwen om de sleeën met de keien te vervoeren, terwijl de houten palen de slee hielpen omhoog te brengen. Volgens een aankondiging van het Egyptische ministerie van Oudheden was er een “uniek systeem" van hellingen die de steengroeven verbond met de locaties die de piramides zouden huisvesten.

Op de open helling zijn bovendien ongeveer honderd gravures gevonden die terug lijken te gaan tot de periode van Khufu (Cheops). Deze ontdekking zou daarom het gebruik van hellingen voor de bouw van de grote piramide bevestigen. We staan echt tegenover een sensationele ontdekking: we weten eindelijk hoe de Egyptenaren erin geslaagd zijn om de prachtige grafmonumenten voor hun farao's te bouwen.

Advertisement