Onderzoekers hebben ontdekt wie de schuilplaats van Anne Frank en haar familie aan de nazi's heeft onthuld

Janine image
door Janine

21 Januari 2022

Onderzoekers hebben ontdekt wie de schuilplaats van Anne Frank en haar familie aan de nazi's heeft onthuld
Advertisement

Anne Frank is een symbool van de Shoah en een getuigenis van een van de treurigste pagina's in onze geschiedenis. Het was haar dagboek dat haar naam bekend maakte: pagina's van een meisje dat de Jodenvervolging van dichtbij meemaakte. Anne woonde twee jaar, samen met haar familie, op een geheim onderduikadres in Nederland, bezet door de Duitsers. In deze schuilplaats schreef Anne haar dagboek, die pas na haar dood werd gepubliceerd. Op een dag, en om precies te zijn op 4 augustus 1944, vonden de nazi's de schuilplaats van Frank, die naar de concentratiekampen van Auschwitz werd gebracht. Alleen Anne’s vader overleefde het, en acht jaar na het lezen van het dagboek van zijn dochter besloot hij het uit te geven: iedereen moest haar verhaal kennen.

via BBC

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Maar wie onthulde de schuilplaats van de familie Frank aan de nazi's? Otto vroeg zich lang af wie hen had verraden. Een van de belangrijkste medewerkers van Otto Frank, Johannes Kleiman, zei dat de Duitse politie op de hoogte was van de schuilplaats en hoe ze toegang konden krijgen. De politieke recherche van de politie stelde een onderzoek in: het vermoeden bestond dat de verrader de bedrijfsleider van het magazijn was van het bedrijf waar het onderduikadres zich bevond, de heer Willem van Maaren, die in 1948 van alle aanklachten werd vrijgesproken. Maar Otto liet nooit de verdenking varen dat het de joden waren die zijn familie hadden verraden. De onderzoeken gingen de volgende jaren door, maar een definitief antwoord kwam er nooit.

Pas 77 jaar na die tragische gebeurtenis, beweert een groep onderzoekers te hebben ontdekt wie de familie Frank heeft verraden, door de nazi's de schuilplaats te wijzen en hen zo aan het tragische lot over te dragen. Het team bestaat uit een voormalig FBI-agent en een groep historici, en beweert dat de verrader Arnold van den Bergh was, een joodse notaris die in Amsterdam werkte, en die de verblijfplaats van de familie Frank onthulde. De onderzoekers zullen een boek publiceren over hun bevindingen: The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation, waarin ze uitleggen waarom de notaris de familie heeft verraden en welke stappen de onderzoekers hebben genomen om de andere verdachten vrij te spreken. De notaris werd in feite op een verdachte manier behandeld door de nazi's: hij was lid van de joodse raad, die nazi-beleid oplegde op joodse plaatsen. De raad werd in 1943 ontbonden en de leden kwamen in concentratiekampen terecht, maar niet van den Bergh, die in Amsterdam bleef wonen.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Wat was de motivatie die hem ertoe bracht de familie Frank te verraden? Voormalig FBI-agent Vince Pankoke vertelt ons:

"Toen Van den Bergh al zijn bescherming verloor waardoor hij niet naar de kampen hoefde te gaan, moest hij iets waardevols geven aan de nazi's met wie hij contact had zodat hij en zijn vrouw op dat moment veilig bleven." De notaris kwam dus in een slechte positie: om zijn leven en dat van zijn gezin te redden, gaf hij de Duitse politie enkele adressen waarvan hij zeker wist dat er joden waren, zonder te weten dat - op een van die adressen - de familie Frank ondergedoken zat. De meest verontrustende ontdekking is dat het een jood was die een joodse familie aan de nazi's overdroeg om zichzelf te redden.

Advertisement