Deze briljante generatie van zonnepanelen kan elektriciteit en schoon water produceren voor miljoenen mensen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze briljante generatie van zonnepanelen…
Deze kunstenaar gebruikt de meest voorkomende objecten om vanuit verbazingwekkende perspectieven foto's te maken Milieuramp in het Noordpoolgebied: onblusbare branden verwoesten meer dan 800 duizend hectare bos

Deze briljante generatie van zonnepanelen kan elektriciteit en schoon water produceren voor miljoenen mensen

Door Janine
1.107
Advertisement

We nemen de aanwezigheid van water en elektriciteit als vanzelfsprekend aan. Met één druk op de knop doe je de lichten van het hele huis aan en zonder problemen kun je een glas water drinken, het lijken ons voor de hand liggende dingen. In werkelijkheid is dit niet het geval: ook vandaag nog hebben meer dan 780 miljoen mensen geen schoon water, terwijl bijna een miljard mensen geen elektriciteit hebben.

Daarom zijn sommige wetenschappers bezig geweest met de bouw van een apparaat waarmee elektriciteit kan worden opgewekt en tegelijkertijd water kan worden gezuiverd.

via: nature.com
foto: nature.com

Peng Wang, hoogleraar milieukunde en engineering aan de King Abdullah Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Saoedi-Arabië, coördineerde een groep onderzoekers bij de ontwikkeling van een fotovoltaïsche module die elektriciteit kan produceren en tegelijkertijd zout of verontreinigd water kan zuiveren.

Het apparaat bestaat uit een traditionele fotovoltaïsche module met siliciumcellen waaronder een zuiveringseenheid werd geïnstalleerd bestaande uit 3 membranen waarin zout of verontreinigd water kan stromen. Een deel van de warmte geproduceerd door de fotovoltaïsche cellen wordt in feite teruggewonnen door de destillatie-eenheid. Het apparaat maakt het mogelijk om het water te verwarmen, dat door het eerste membraan zouten en verontreinigingen vrijgeeft en vervolgens - gezuiverd - aan de andere kant condenseert. Het water herhaalt dezelfde procedure ook in de onderliggende membraanlaag, in een proces dat de door de fotovoltaïsche module geproduceerde warmte optimaliseert.

Na de eerste tests werd het gezuiverde water geanalyseerd. De niveaus van lood, koper, natrium, calcium en magnesium waren altijd ver onder de limieten die werden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De uitvinding van Peng en de andere onderzoekers maakt het in één keer mogelijk om dezelfde energie te produceren als normale fotovoltaïsche modules, om zeewater te ontzilten of vervuild water te zuiveren, de kosten te verlagen en het milieu te beschermen (het nieuwe apparaat is namelijk kleiner dan normale fotovoltaïsche of ontziltingsinstallaties).

We staan voor een baanbrekend keerpunt: we hebben eindelijk de mogelijkheid om de dorst van de wereld te lessen en elektriciteit te bieden aan degenen die dat niet hebben!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt