Deze briljante generatie van zonnepanelen kan elektriciteit en schoon water produceren voor miljoenen mensen

Janine image
door Janine

30 Juli 2019

Deze briljante generatie van zonnepanelen kan elektriciteit en schoon water produceren voor miljoenen mensen
Advertisement

We nemen de aanwezigheid van water en elektriciteit als vanzelfsprekend aan. Met één druk op de knop doe je de lichten van het hele huis aan en zonder problemen kun je een glas water drinken, het lijken ons voor de hand liggende dingen. In werkelijkheid is dit niet het geval: ook vandaag nog hebben meer dan 780 miljoen mensen geen schoon water, terwijl bijna een miljard mensen geen elektriciteit hebben.

Daarom zijn sommige wetenschappers bezig geweest met de bouw van een apparaat waarmee elektriciteit kan worden opgewekt en tegelijkertijd water kan worden gezuiverd.

via nature.com

Advertisement
nature.com

nature.com

Peng Wang, hoogleraar milieukunde en engineering aan de King Abdullah Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Saoedi-Arabië, coördineerde een groep onderzoekers bij de ontwikkeling van een fotovoltaïsche module die elektriciteit kan produceren en tegelijkertijd zout of verontreinigd water kan zuiveren.

Het apparaat bestaat uit een traditionele fotovoltaïsche module met siliciumcellen waaronder een zuiveringseenheid werd geïnstalleerd bestaande uit 3 membranen waarin zout of verontreinigd water kan stromen. Een deel van de warmte geproduceerd door de fotovoltaïsche cellen wordt in feite teruggewonnen door de destillatie-eenheid. Het apparaat maakt het mogelijk om het water te verwarmen, dat door het eerste membraan zouten en verontreinigingen vrijgeeft en vervolgens - gezuiverd - aan de andere kant condenseert. Het water herhaalt dezelfde procedure ook in de onderliggende membraanlaag, in een proces dat de door de fotovoltaïsche module geproduceerde warmte optimaliseert.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Na de eerste tests werd het gezuiverde water geanalyseerd. De niveaus van lood, koper, natrium, calcium en magnesium waren altijd ver onder de limieten die werden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De uitvinding van Peng en de andere onderzoekers maakt het in één keer mogelijk om dezelfde energie te produceren als normale fotovoltaïsche modules, om zeewater te ontzilten of vervuild water te zuiveren, de kosten te verlagen en het milieu te beschermen (het nieuwe apparaat is namelijk kleiner dan normale fotovoltaïsche of ontziltingsinstallaties).

We staan voor een baanbrekend keerpunt: we hebben eindelijk de mogelijkheid om de dorst van de wereld te lessen en elektriciteit te bieden aan degenen die dat niet hebben!

Advertisement