Kinderen en technologie: de smartphone is net zo verslavend als drugs, zeggen experts

Janine image
door Janine

24 Juli 2019

Kinderen en technologie: de smartphone is net zo verslavend als drugs, zeggen experts
Advertisement

Soms kunnen bepaalde vergelijkingen ons perplex doen staan, of misschien vinden we het sensationele overdrijvingen die alleen bedoeld zijn om de lezer te "raken". Als we je zouden vertellen dat overmatig gebruik van smartphones sterk lijkt op drugsverslaving, zou je waarschijnlijk meteen denken dat we overdrijven.

Toch is het niet zo. Om het te bewijzen, zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd door verslavingsdeskundigen, die zich hebben gericht op het steeds overdrevener gebruik van technologische hulpmiddelen bij tieners en jongeren. Laten we eens kijken wat de studies in kwestie hebben onthuld.

via Independent

Advertisement
3dman_eu/Pixabay

3dman_eu/Pixabay

Het is voldoende om om je heen te kijken om je te realiseren dat jonge en zeer jonge mensen een constant en overdreven gebruik van smartphones en tablets maken. Vaak worden "slimme" apparaten echte verlengingen van het lichaam, waar je bijna niet meer zonder kunt.

Nieuws, sociale media, internet, berichten, foto's om te plaatsen en te delen zijn zulke onmisbare dagelijkse acties die, als je daar eenmaal mee stopt, symptomen kunnen veroorzaken die heel dicht in de buurt komen bij die van het stoppen met drugs of alcohol. Smartphone als medicijn dus: dat zegt de verslavingspsycholoog Mandy Saligari.

Dit wordt ook bevestigd door een studie uitgevoerd door Jennifer Ihm, professor aan de Kwangwoon University in Korea. De onderzoekster had ongeveer tweeduizend 12-jarigen betrokken waarbij ze hun dagelijks gedrag analyseerde en hen vroeg of ze zonder hun geliefde smartphones konden. De antwoorden bevestigden wat voorspelbaar was: ongeveer 84% van de tieners gaf toe dat ze geen dag zonder hun apparaat konden.

Advertisement
Nps.gov

Nps.gov

Smartphone-verslaving is een aandoening waar jongeren weet van hebben en vaak niet als een probleem ervaren. Integendeel, voor hen is het heel normaal. De risico's zijn echter aanwezig en ze zijn reëel. Niet zonder deze apparaten kunnen, betekent volgens de onderzoekers dat jongeren meer risico lopen op angst, slaapstoornissen, onzekerheid of depressie. En dit alles heeft onvermijdelijke gevolgen op de schoolprestaties.

Deze theorieën zijn ook bevestigd door onderzoek gepubliceerd door Jean Twenge en Keith Campbell van de San Diego State University, die gegevens verzamelden over ongeveer 40.000 Amerikaanse kinderen in de leeftijd tussen 2 en 17 jaar. De resultaten toonden aan dat de tijd die wordt doorgebracht op mobiele telefoons, sociale media en videoplatforms het emotionele welzijn van jongeren beïnvloedt.

Pexels

Pexels

Controversieel, angstig en lichtgeraakt en, tegelijkertijd, minder nieuwsgierig, overtuigd dat ze alles al bij de hand hebben vanaf het scherm van hun apparaat. Dit zijn de risico's die jongeren lopen en die volgens onderzoekers door ouders moeten worden tegengewerkt, de enigen die kunnen bepalen wat ze elke dag doen.

Hoe? Door het gebruik van smartphones en tablets te beperken, beginnend bij zichzelf. Vaders en moeders zouden geen uren achter hun schermen moeten doorbrengen, omdat het voor kinderen iets absoluuts normaals lijkt. Het instellen van een limiet van één uur per dag voor kinderen jonger dan 5 en 2 uur voor schoolgaande kinderen zou een goede doelstelling zijn.

Natuurlijk, het is misschien niet eenvoudig, maar de psychofysieke gezondheid van de jongsten zal zeker verbeteren. Alleen op deze manier zullen ze kunnen begrijpen dat er buiten schermen en virtuele realiteiten een echte wereld te ontdekken is.

Source:

Advertisement