David Gilmour van Pink Floyd verkoopt zijn gitaren voor meer dan 20 miljoen dollar en wordt het geld gebruikt om de aarde te redden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
David Gilmour van Pink Floyd verkoopt…
Veertigduizend liter diesel komt in Patagonië in zee terecht, in een van 's werelds ongereptste gebieden Deze 18 dingen zien er in de eerste instantie lekker uit om te eten, maar zijn totaal niet eetbaar

David Gilmour van Pink Floyd verkoopt zijn gitaren voor meer dan 20 miljoen dollar en wordt het geld gebruikt om de aarde te redden

Advertisement

Iedere fan weet dat de fabelachtige zwarte Fender Stratocaster met z'n licht houten hals maar aan een iemand gekoppeld kan worden. David Gilmour, de legendarische gitarist en zanger van Pink Floyd. Hij schreef een aantal van de mooiste nummers van de Britse band en in de geschiedenis van de rock. Het maakte hem tot een symbool, niet alleen van zijn muziek maar van het gehele muziekgenre.

Gilmour en de band waar hij deel van uitmaakte heeft ongeveer 30 jaar lang vele records gebroken onder meer op muzikaal gebied, wat decors betreft en verkoop. En nu heeft Gilmour die de 70 is gepasseerd nog een record gehaald, namelijk het hoogste bedrag dat nog nooit eerder is betaald op een veiling van muziekinstrumenten, voor zijn ongelofelijke gitarencollectie.

Het gaat hier om 21,5 miljoen dollar, een bedrag waarvan iedereen spierwit weg zou trekken. Gilmour heeft inderdaad besloten 123 van zijn snaarinstrumenten te veilen gedurende een speciaal hiervoor georganiseerd evenement. Hij gaat hiermee het Guiness World Records in. Hij doet het allemaal niet voor eigen gewin, maar uit liefdadigheid.

Het bedrag is in zijn geheel naar ClientEarth gegaan, een non-profitorganisatie die trouw gesteund wordt door Gilmour. De missie van ClientEarth? Klimaatverandering tegengaan, kwetsbare habitats op aarde en de wilde fauna beschermen. En daarnaast blijven strijden voor wetten die het milieu beschermen.

Gimour raakte geïnspireerd door het verhaal van de 16-jarige activiste Greta Thunberg en besloot dat het moment gekomen was om concreet in actie te komen. Hij deed dat met de middelen die tot zijn beschikking stonden; die zeker buitengewoon genoemd mogen worden.

"De klimaatcrisis is de grootste uitdaging ooit waar de mensheid voor staat en zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde straks niet meer om te keren." aldus de gitarist.

En je kunt hem geen ongelijk geven als je denkt aan de toestand waarin vele van de delicaatste ecosystemen ter wereld in verkeren. Die zijn namelijk zwaar getekend door de activiteiten van de mens en door het gebrek aan strenge maatregelen.

Dat de Fender Black Strat het topstuk is geweest van de veiling behoeft geen verdere uitleg. Ongeveer tweeduizend fans en verzamelaars uit 66 landen in de wereld zijn hierop afgekomen. Het instrument vormde de inspiratiebron voor de sound en de albums die Pink Floyd het beste symboliseren. De Black Strat leverde in zijn eentje het duizelingwekkende bedrag van ruim 3,97 miljoen dollar op!

Advertisement

Veilinghuis Christie's in New York verzorgde dit evenement. Dat het een succes is laat zien hoe zelfs tientallen jaren later de Britse muzikant, maar ook de band Pink Floyd nog ongekend populair is. Dit succes combineren met liefdadigheid met als doel om iets aan actuele kwesties te doen is echt lovenswaardig.

"We hebben een beschaafde wereld nodig voor onze kleinkinderen en degenen na hen" zei Gilmour. Het is dus hopen dat dit doorzet, met een betere beschaving en bewustwording wat betreft problemen die iedereen, zonder uitzondering aangaan.

Alleen zo kunnen we, losjes in de woorden gezegd van het beroemde lied The Wall, voorkomen dat we "een van de vele bakstenen zijn in de muur"

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt