Een Amerikaanse deskundige komt op het geniale idee het Romeinse Rijk weer te geven als een metronetwerk

door Skip

09 Augustus 2019

Een Amerikaanse deskundige komt op het geniale idee het Romeinse Rijk weer te geven als een metronetwerk
Advertisement

Het Romeinse Rijk is de geschiedenisboeken ingegaan om heel veel redenen. Maar een van deze redenen is ongetwijfeld de aanleg van een voor die tijd modern wegennet dat niet alleen alle grote handelscentra in het immense Romeinse Rijk met elkaar verbond. Het is vandaag heel moeilijk voor te stellen hoeveel wegen en paden zijn aangelegd door mensen in deze machtige beschaving die gedurende de 2e eeuw n.Chr. de baas was in een groot deel van Europa zoals we dat vandaag kennen.

via Sashat.me

Advertisement
Sashat.me

Sashat.me

Sasha Trubetskoy, een geograaf en statisticus uit Washington, heeft voor het overzicht gezorgd. Hij heeft het ontzettend grote netwerk aan wegen in het Romeinse Rijk in de 2e eeuw gereconstrueerd. Hij heeft hiervoor een manier van weergeven gebruikt die bij de meeste mensen tegenwoordig wel goed ligt. Namelijk net zoals het netwerk van haltes zoals je die in de metro ook aantreft. Wat Sasha allemaal gedaan heeft is: de grootste steden in het Rijk in die tijd bepalen en de grote knooppunten verbinden op basis van de betrouwbaarste geschiedenisbronnen (onder meer het ORBIS-model van de Universiteit Stanford, het Pelagios-project en de Itinerarium Antonini). En dit alles in de hedendaagse taal waarin metrolijnen in de grootste steden ter wereld worden uitgedrukt.

Advertisement
Tataryn/Wikimedia

Tataryn/Wikimedia

Door het werk van Trubetskoy wordt opnieuw de problematiek belicht die hoorde bij de lange reistijden van en naar Rome in de 2e eeuw. Zo zou volgens schattingen het ongeveer twee maanden duren om het traject Rome-Instanbul te voet af te leggen, een maand te paard. Een fundamenteel onderdeel dat echter ontbreekt in de heruitvinding van deze Amerikaanse geograaf is namelijk het vervoer over water. Een combinatie van reizen te paard en vaarroutes (over rivieren of zee) kon gemiddeld 25 dagen duren!

Ondanks het feit dat het model van Sasha Trubetskoy niet helemaal volledig is, maakt het toch wel een beetje indruk als je de uitbreiding van het Romeinse Rijk voor je ziet, als of het net een hecht netwerk aan metrohaltes is!

Bron: 

Advertisement