Het gezicht van de mannequin voor hartmassage was het model van een Franse vrouw die in de negentiende eeuw is verdronken

Janine image
door Janine

23 Augustus 2019

Het gezicht van de mannequin voor hartmassage was het model van een Franse vrouw die in de negentiende eeuw is verdronken
Advertisement

Een aantal voorwerpen en werktuigen die we in ons dagelijks leven gebruiken, zijn vaak zonder dat we het weten, vol charme en mysterie - ze verbergen bijna altijd een bizar verhaal over hun oorsprong. Ken je de stethoscoop die elke arts om zijn nek draagt? Misschien zul je verrast zijn om te horen dat zijn ontdekking, lang geleden in 1816, nogal eigenaardig was: een Franse arts, niet in staat om eenvoudig de hartslag van een zwaarlijvige patiënt met zijn oor te beluisteren, rolde wat vellen papier op om de taak gemakkelijker te maken. Op dezelfde manier schuilt er een interessant en bizar verhaal achter een ander medisch “voorwerp”: Resusci Anne, de trainingspop die wordt gebruikt om reanimatie over de hele wereld te onderwijzen.

via medelita.com

Advertisement
Flickr / Megan Rosenbloom

Flickr / Megan Rosenbloom

Het lijkt erop dat achter het gezicht van de pop van "Resusci Anne" een onbekende vrouw verborgen is, verdronken in de Seine tegen het einde van 1880. Er zijn niet veel details bekend over haar verhaal, maar uit de autopsie kwamen geen tekenen van geweld naar voren, wat onmiddellijk deed concluderen dat de vrouw vrijwillig zelfmoord heeft gepleegd. Ondanks de verontrustende ontdekking, behoudt het gezicht van deze jonge vrouw, nu bekend over de hele wereld als “De onbekende uit de Seine", een ongewone schoonheid en rust. Gefascineerd door deze schoonheid maakte een mortuariummedewerker er destijds een dodenmasker van.

Advertisement
Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Het wassen masker van de vrouw, een jonge vrouw van niet meer dan 16 jaar oud, omgedoopt tot Anne, is vandaag een symbool van het leven. Dankzij Anne kunnen tegenwoordig veel mensen een goede reanimatie uitvoeren - dezelfde praktijk die de arme Anne nodig had.

Wikipedia / Till Krech

Wikipedia / Till Krech

In de vroege jaren 1900 werd het masker nog niet voor dit nobele doel gebruikt, maar het werd eenvoudigweg in de Parijse huizen tentoongesteld als een kunstobject: voor velen een oproep tot vrede en rust. Het is in feite moeilijk om het gezicht van de jonge vrouw niet te observeren zonder stil te staan bij de vriendelijke uitdrukking. Albert Camus, de beroemde schrijver, vergeleek het zelfs met de Mona Lisa en wakkerde zijn mysterie en legende verder aan.

Wikimedia / John Haslam

Wikimedia / John Haslam

Het macabere verhaal van Anne heeft echter een soort van gelukkig einde: in 1958 werd in Amerika de EHBO-oefenpop gemaakt, Rescue Annie (of Resusci Anne) genoemd. Peter Safar en Asmund Laerdal kozen de "Onbekende uit de Seine" om het gezicht te realiseren.

Het gezicht van de oefenpop, dat voornamelijk wordt gebruikt om de cardiopulmonale ademhalingstechniek te onderwijzen, is in korte tijd "de meest gekuste ter wereld" geworden.

Het is moeilijk om achter de waarheid te komen van de identiteit van de jonge vrouw en de reden van de dood, maar wat zeker is, is dat het altijd een romantisch en enigmatisch pictogram zal blijven dat de mensen in de jaren 1900 heeft gefascineerd en tegenwoordig een symbool van redding is geworden.

Advertisement