Dit zijn de hi-tech gordijnen die de lucht zuiveren dankzij het zonlicht

Janine image
door Janine

11 September 2019

Dit zijn de hi-tech gordijnen die de lucht zuiveren dankzij het zonlicht
Advertisement

Soms lijkt de technologische toekomst waarover we altijd alleen via boeken en sciencefictionfilms hebben gehoord, heel ver weg en kunnen we ons helemaal niet voorstellen dat het eigenlijk om de hoek te vinden kan zijn. Een onderzoek in Londen, geleid door een Italiaans stel, heeft een uiterst innovatief gordijn geproduceerd die, net als een boom, CO2 elimineert en zuurstof produceert. Deze nieuwe en technologische gordijnen zijn in staat om de lucht te zuiveren van koolstofdioxide en zuurstof weer in circulatie te brengen. Maar hoe?

via urdesignmag.com

Advertisement

De naam van het project is Photo.Synth.Etica en werd bedacht door de Londense architecten- en ontwerpstudio ecoLogicStudio, die Italiaanse eigenaren heeft: Claudia Pasquero en Marco Poletto. Het gaat om een gordijn van vrij grote afmetingen, gerealiseerd dankzij het gebruik van microalgen en bedacht als een groot levend bos, rijk aan micro-organismen. Deze gordijnen kunnen koolstofdioxide uit de lucht verwijderen en CO2 produceren, dankzij de aanwezigheid van cyanobacteriën die de atmosfeer zuiveren.

Advertisement

Een hi-tech gordijn dat, eenmaal op de gevel van de gebouwen geplaatst, in staat is om 1 kg CO2 per dag te verwijderen. Met andere woorden, elk gordijn kan elke dag dezelfde hoeveelheid koolstofdioxide verwijderen als 20 bomen en hiervoor worden bacteriën gebruikt. In dit gordijn komt de lucht van beneden naar binnen en terwijl deze naar boven stijgt, komt het in contact met cyanobacteriën die op het aardniveau de beste zuurstofkwaliteit produceren.

De bacteriën vangen, zodra ze in contact komen met de lucht, de aanwezige CO2 op, dankzij de hulp van het zonlicht.

Deze supergordijnen worden momenteel verkocht in modules van 2×7 m, dus ze zijn, althans voorlopig, niet ontworpen voor de ramen van de huizen.

Een belangrijk punt van deze gordijnen is hun prijs: deze kan variëren van 300 tot 2000 euro, afhankelijk van de grootte - een relatief lage prijs voor een dergelijk technologisch product. De studio is al op zoek naar nieuwe oplossingen om dit prachtige project ook aan gezinnen aan te passen en gordijnen van verschillende afmetingen te maken, passend bij hun huis.

Een relatief eenvoudig project dat echter zoveel te bieden heeft: het zuiveren van de vervuilde lucht die we dagelijks inademen is niet niets.

Advertisement