Een Amerikaanse jager betaalde $100.000 om een bedreigde wilde geit neer te schieten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een Amerikaanse jager betaalde $100.000…
In de middag een dutje doen kan het risico op een hartaanval verminderen: dat suggereert een onderzoek Deze 18 stedelijke werken laten zien dat kunst niet altijd en alleen in musea te vinden is

Een Amerikaanse jager betaalde $100.000 om een bedreigde wilde geit neer te schieten

Door Janine
816
Advertisement

De schroefhoorngeit (Capra falconeri) is een grote soort wilde geit die veel voorkomt in het noordoosten van Afghanistan, India, de zuidelijke regio's van Tadzjikistan en Oezbekistan en Pakistan (het land waar het het nationale dier is). De soort wordt door de IUCN als “bedreigd” beschouwd omdat er minder dan 2500 volwassen exemplaren zijn, die nog steeds aan het afnemen zijn: in de laatste 2 generaties is de soort zelfs met 20% afgenomen.

Daarom is het gebaar van een Amerikaanse jager door het web als betreurenswaardig omschreven.

De schroefhoorngeit is het nationale dier van Pakistan. Omdat het met uitsterven wordt bedreigd, heeft het land de jacht op deze prachtige wilde geit verboden. De wetten van de Pakistaanse staat zijn echter bijzonder tegenstrijdig. In feite is de jacht op dit dier alleen verboden voor Pakistanen: voor toeristen die op zoek zijn naar trofeeën, is alles toegestaan.

Onder deze toeristen bevindt zich Bryan Kinsel Harlan, een Texaanse jager die op zoek is naar nieuwe trofeeën om te laten zien. Door ongeveer 100 duizend dollar te betalen aan de regering van Pakistan, kreeg de jager toestemming om op de schroefhoorngeit te jagen.

De actie, die op zichzelf al betreurenswaardig is, is nog absurder en discutabeler geworden na enkele video's die door Harlan zelf zijn gepubliceerd. In deze video's laat de Amerikaan zien hoe hij op het dier jaagde, het fotografeerde terwijl hij nog bij zijn roedel was en omringd door jongen. Foto’s die het geweten van de virtuele gemeenschap hebben aangewakkerd en het gebaar onmiddellijk hebben veroordeeld, ook omdat Harlan andere jagers heeft uitgenodigd om zijn voorbeeld te volgen.

Jagen op schroefhoorngeiten wordt vooral beoefend door jagers op zoek naar avontuur. Volgens de Pakistaanse regering moet men zich aan enkele regels houden: het exemplaar moet bijvoorbeeld een mannelijke volwassene zijn en er kan alleen in bepaalde gebieden op worden bejaagd. Maar deze wetten zijn niet voldoende en tonen het paradoxale karakter van de Aziatische regering.

Het jagen op met uitsterven bedreigde dieren is een verachtelijk gebaar. Dit doen uit puur plezier, met de medeplichtigheid van een hele regering, maakt het tot een criminele daad.

Tags: DierenNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt