"I have a dream": hoe de beroemde toespraak van Martin Luther King ontstond en welke betekenis het vandaag heeft - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
"I have a dream": hoe de beroemde toespraak…
Het Op pad langs de vuurtorens: een prachtige reis tussen de

"I have a dream": hoe de beroemde toespraak van Martin Luther King ontstond en welke betekenis het vandaag heeft

Door Janine
701
Advertisement

Op 28 augustus 1963 hield dominee Martin Luther King de beroemde toespraak "I have a dream" tijdens de afsluiting van een mars voor burgerrechten in Washington. Woorden die geschiedenis hebben geschreven - een toespraak van 17 minuten, samengevat in de iconische zin "Ik heb een droom", het heeft miljoenen mensen nieuwe kracht gegeven in de strijd tegen racisme. Een toespraak voor 250.000 mensen en bestudeerd door taalkundigen, historici en filosofen gedurende al die jaren. Maar hoe ontstond de beroemde toespraak?

via: Newsweek
foto: Wikipedia

Clarence Benjamin Jones, een goede vriend en adviseur van Martin Luther King, sprak in een van zijn boeken over de oorsprong van die beroemde toespraak voor het Lincoln Memorial in Washington. Misschien weet niet iedereen dat de toespraak niet helemaal was voorbereid: alleen de eerste 7 alinea's waren geschreven, maar al het andere was geïmproviseerd op het moment. Martin L. King en Clarence hadden samen de onderwerpen besproken die in de toespraak moesten worden opgenomen en de dominee maakte een schets van ongeveer zeven paragrafen.

Clarence B. Jones herinnert zich dat 28 augustus een heel levendige dag is: "[...] op een gegeven moment begon Mahalia Jackson, de grote gospelzangeres die het evenement opende, te schreeuwen: "Praat over de droom, Martin! Praat over de droom!". Ik was slechts een paar meter verwijderd en ik herinner me nog heel goed dat King de papieren opzij legde en begon te praten. Het gedeelte dat geschiedenis zou schrijven was eigenlijk geïmproviseerd, en dat was ook zijn kracht."

foto: Wikipedia

Clarence zag duidelijk de eerwaarde die papieren opzij leggen, waarin een deel van de toespraak stond, en begon vastberaden te spreken. George Raveling was ook getuige van het evenement: "Het voelde alsof ik bij de zondagsmis was in een van die evangeliekerken waar de gelovigen luid spreken", zei de voormalige basketbalspeler. Het was Raveling die die beroemde vellen papier verzamelde na de toespraak van die dag - vellen papier die hij, ook vandaag nog, koestert.

Advertisement
foto: Wikipedia

Op die beroemde 28 augustus 1963 gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren; hun verzoeken betroffen het recht op een minimumloon van $2, het aannemen van een belangrijk wetsvoorstel voor burgerrechten, het einde van rassenscheiding op scholen, een federaal programma voor openbare werken en het blokkeren van oneerlijke arbeidspraktijken.

De toespraak van Martin Luther King werd ingevoegd aan het einde van de mars en blijft jaren later nog steeds het symbool van de strijd tegen ongelijkheid. Met zijn "I have a dream" uitte Martin L. King zijn hoop op een dag dat de zwarte bevolking dezelfde rechten zou genieten als blanken. Tot op heden is racisme, in al zijn vormen, nog niet verslagen en de woorden van een persoonlijkheid als Martin Luther King klinken nog steeds na voor degenen die ze kunnen begrijpen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt