De donkere kant van kasjmier: de gevolgen van productie die velen van ons negeren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De donkere kant van kasjmier: de gevolgen…
Hoe Italië in de jaren ’80 was: een suggestieve herinnering te zien op de foto’s van deze Amerikaanse fotograaf Deze 20 leuke foto's zullen zelfs de meest oplettenden voor de gek houden

De donkere kant van kasjmier: de gevolgen van productie die velen van ons negeren

Door Janine
2.847
Advertisement

Wanneer we een mooie nieuwe trui kopen, misschien van goede kwaliteit en gemaakt van een “kostbare" stof, denken we meestal niet na over wat er achter het kledingstuk zit dat we in handen hebben.

We hebben het over het productiewerk, misschien werden mensen uitgebuit of hun rechten niet gegarandeerd, maar ook over hoe de kostbare en exclusieve verkochte stof werd verkregen. Dit zijn aspecten die het overwegen waard zijn, gezien de situatie waar we het over hebben.

Wat betreft kasjmier, de "luxueuze" stof bij uitstek, zijn de donkere kanten en de wreedheid tegen dieren die de productie met zich meebrengt, ijzingwekkend. Laten we eens kijken waarom.

via: Peta.org

Wat mensen van andere dieren zou moeten onderscheiden, is het vermogen om gevoelens te hebben, zich in te leven, om moreel en ethisch te zijn. Kortom: meer geavanceerde intellectuele vaardigheden. Maar als we rondkijken, gebeurt er in de wereld rondom ons vaak iets anders, namelijk wreedheden, mishandeling en geweld die lijken te reageren op een echt "beestachtig" instinct, of erger nog: soms worden ze nergens door gemotiveerd...

De honger naar winst en de logica van massaproductie leiden ertoe dat we geen scrupules hebben, noch met onze medemensen, noch met dieren, wezens die als “minder" worden beschouwd en slachtoffers zijn van machtsmisbruik. Noodzakelijk uitgangspunt als we kijken naar het onderzoek van de non-profit organisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), uitgevoerd bij twee van 's werelds grootste exporteurs van kasjmier.

De afbeeldingen die door de organisatie zijn vrijgegeven, zorgen er voor dat je geen producten meer van deze stof wilt kopen, omdat de geiten die betrokken zijn bij het productieproces worden onderworpen aan echte martelingen. In deze “gruwelboerderijen", die zich in China en Mongolië bevinden, wordt de vacht letterlijk van de dieren afgescheurd met groot ijzeren gereedschap. De geiten schreeuwen van pijn en angst als ze gedwongen worden om deze langdurige behandelingen te ondergaan.

Het is niet ongewoon dat geiten gewond en onverzorgd achterblijven en dat, aan het einde van deze gewelddadige verkrijging van kasjmier, ze worden gedood, achtergelaten om te sterven of verkocht en vervolgens geslacht, zonder de minste aandacht voor het lijden dat ze ervaren.

Advertisement
foto: Libreshot

De wreedheden waaraan kasjmiergeiten worden onderworpen, zijn ongekend, als we bedenken dat het levende wezens zijn, bewust en in staat pijn en angst te voelen, net als wij. Door de rapporten van organisaties zoals PETA te lezen en naar de afbeeldingen van hun rapporten te kijken, vraagt men zich echt af wat ons het recht geeft om deze hulpeloze dieren dit aan te doen.

Misschien is het tijd om de meeste van onze manieren van doen en vooral van consumeren te heroverwegen. Alleen door onze horizon te verbreden tot een grotere gevoeligheid en een groter respect voor de natuur, kunnen we een concreet signaal geven en hopelijk stoppen met onacceptabele wreedheid en mishandeling.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt