In de middag een dutje doen kan het risico op een hartaanval verminderen: dat suggereert een onderzoek

Janine image
door Janine

29 September 2019

In de middag een dutje doen kan het risico op een hartaanval verminderen: dat suggereert een onderzoek
Advertisement

Het hectische leven dat we elke dag leiden, brengt ons vaak in situaties van grote stress. Het resultaat is vaak het onvermogen om te ontspannen, zelfs 's nachts. Volgens medische analyses leidt slapeloosheid door de overmatige stressbelasting tot slaaptekort. Na verloop van tijd kan weinig slaap een reëel gezondheidsrisico worden, bijvoorbeeld door het risico op slagaderverkalking te vergroten.

Maar we hebben een bondgenoot: het middagdutje!

via cbsnews.com

Advertisement
pxhere

pxhere

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Lausanne (Zwitserland) analyseerde 3.400 mensen tussen de 35 en 75 jaar gedurende vijf jaar. De studie richtte zich op het verband tussen middagrust en het risico op hart- en vaatziekten. Na 5 jaar analyse vonden de onderzoekers 155 gevallen van cardiovasculaire problemen bij de geanalyseerde patiënten. Hiervan waren echter slechts 40 patiënten gewend om minstens twee middagdutjes per week te doen. Alle anderen daarentegen waren weinig of helemaal niet gewend om 's middags te rusten.

Nadine Hausler, onderzoekscoördinator, zei dat de studie al rekening had gehouden met alle andere risicofactoren, zoals de leeftijd en duur van de slaap 's nachts of de risico's in verband met andere ziekten zoals hoge bloeddruk en hypercholesterolemie. Hausler zei dat alleen mensen ouder dan 65 jaar met ernstige slaapapneu nog steeds een hoog risico op een hartaanval of beroerte hadden, ondanks de gewoonte een middagdutje te doen.

Advertisement
needpix.com

needpix.com

Het onderzoek kreeg echter wat kritiek: Naveed Sattar, professor metabolische geneeskunde aan de Universiteit van Glasgow (Schotland), heeft betoogd dat mensen die zich twee middagdutjes per week kunnen veroorloven, al een betere levensstijl op zich hebben vergeleken met degenen die er geen tijd voor hebben. Degenen die besluiten om een uur per dag in de middag te slapen, hebben waarschijnlijk een betere baan en een meer ontspannen levensstijl. Sattar gelooft daarom dat het verschil niet de rust op zichzelf is, maar eerder een gezonder en vooral minder gestrest leven.

Zelfs als het middagdutje niet de bepalende oorzaak zou zijn van een langer en gezonder leven, is het ongetwijfeld de beste manier om de batterijen op te laden en het stressniveau te verlagen. Welterusten voor iedereen!

Advertisement