Het hebben van een hond in huis kan de gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren: dat onthult een wetenschappelijk onderzoek

Janine image
door Janine

17 September 2019

Het hebben van een hond in huis kan de gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren: dat onthult een wetenschappelijk onderzoek
Advertisement

Dat het hebben van een hond het leven en het mentale welzijn van zijn baasjes verbetert, is bekend, en degenen die er een (of meerdere) bezitten, kunnen je garanderen dat het zo is. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het hebben van een trouwe viervoeter ook betekent dat je profiteert van gezonde voordelen voor ons lichaam die je niet had verwacht, en een prestigieus wetenschappelijk onderzoek lijkt dit te bevestigen!

via Fox 9

Advertisement
© olivesntaaffe / Reddit

© olivesntaaffe / Reddit

Volgens een onderzoek uitgevoerd door een team van Oost-Europese wetenschappers waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het onderzoek The Kardiovize Brno 2030 werd onthuld dat wie eigenaar is van een hond, mogelijk minder vatbaar is voor hart- en vaatziekten; in de studie werden 1769 vrijwilligers tussen 25 en 64 jaar gevolgd; slechts 44,3% van hen had geen enkele hart- en vaatziekte. Een paar jaar later vergeleken de wetenschappers degenen die minstens één hond in huis hadden met degenen die geen hond hadden, rekening houdend met cardiovasculaire gezondheid, body mass index, dieet, lichamelijke activiteitsniveaus, bloeddruk, roken en cholesterol.

Advertisement
© Rangnar_The-Red90 / Reddit

© Rangnar_The-Red90 / Reddit

Aan het einde van het onderzoek van alle deelnemers kwam 24,3% die een viervoeter bezat overeen met de groep die de neiging had minder te roken, meer fysieke activiteit deed en een acceptabelere glucosespiegel in het bloed en een “betere” cholesterolwaarde had in vergelijking met de overige deelnemers zonder huisdier.

Kort samengevat: wie een hond heeft, is fysiek actiever en dit komt doordat je meer in beweging bent omdat de hond moet worden uitgelaten voor zijn lichamelijke behoeften; of het nu zonnig is of regent, of het warm is of koud, meer dan één keer per dag wandelen met je hond verbetert je cardiovasculaire activiteit, ook al besef je het niet.

© Fishmike52 / Reddit

© Fishmike52 / Reddit

Niet alleen "dwingt" een huisdier je om het huis uit te gaan en vaker en meer te wandelen, maar het verbetert ook de geestelijke gezondheid in het dagelijks leven: het hebben van een hond is een bron van vreugde, zorgeloosheid, van oneindige genegenheid en welzijn dat echt moeilijk te ontkennen is!

Advertisement