Katten kunnen zich evenveel aan hun baasjes hechten als honden: dat beweert een wetenschappelijke studie

Janine image
door Janine

25 September 2019

Katten kunnen zich evenveel aan hun baasjes hechten als honden: dat beweert een wetenschappelijke studie
Advertisement

Een kat als vriend. En je moet ze echt in ere houden, zelfs meer dan een hond; dit komt omdat een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het online tijdschrift Current Biology heeft bevestigd dat de band van genegenheid die wordt gecreëerd tussen katten en hun baasjes dezelfde intensiteit heeft als die tussen honden en kinderen wanneer ze ervoor zorgen, ondanks dat katten de onterechte reputatie hebben onverschillige en stille dieren te zijn.

via The Guardian

Advertisement
Pexels

Pexels

Wetenschappers van de Oregon State University pasten de techniek van zekere en onzekere hechting toe op zogenaamde “caregivers" bij katten; met andere woorden, de gehechtheid die een kind heeft aan zijn of haar ouder (of soortgelijke figuur) die de rol van caregiver speelt, kan zeker zijn (dat zorgt voor vrede en veiligheid bij het kind) en onzeker (dat zorgt voor onverschilligheid en afstand); hetzelfde werd volgens het team van experts met succes toegepast op katten.

Katten, zowel kittens als volwassenen, zijn enkele minuten alleen gelaten met hun caregivers; toen hun "referentiepunt" enkele ogenblikken de kamer verliet, werd het gedrag van de dieren in kwestie geanalyseerd.

Advertisement
Pexels

Pexels

De resultaten dienden als een reflecterende spiegel van die tussen kinderen en volwassenen: het percentage zekere of onzekere hechting tussen kat en baasje was hetzelfde tussen kinderen en caregivers (65% zekere hechting), een aantal dat zelfs iets hoger is als dat geregistreerd bij honden, waar eerder een zekere hechting van 58% werd gemeld.

Dit soort vertrouwensrelatie tussen kat en baasje is langdurig en, wederom volgens het onderzoek van Oregon State University, waarschijnlijk afgeleid van een soort flexibele aanpassing die huisdieren aannemen om connecties en vertrouwensrelaties tot stand te brengen in contexten waarin de aanwezigheid van de mens overheersend is. Dat is geen kattenpis!

Advertisement