Katten zijn "vloeibaar": dat hebben we altijd gedacht, maar de wetenschap bevestigt het officieel

Janine image
door Janine

29 Oktober 2022

Katten zijn "vloeibaar": dat hebben we altijd gedacht, maar de wetenschap bevestigt het officieel
Advertisement

We weten allemaal dat een vloeistof een materiaal is dat zijn vorm kan aanpassen aan die van de plaats waarin het wordt ingebracht en om deze reden lijken katten vaak aan deze eis te voldoen; met hun vermogen om in elke doos, kom of spleet te glijden, lijken ze water te zijn dat, langzaam stromend, alle beschikbare ruimte inneemt. In de afgelopen jaren heeft de slogan "Katten zijn vloeibaar" zich op het web verspreid, talloze memes en foto's van katten die perfect vastzitten in kartonnen dozen, plastic of glazen kommen, maar ook wastafels in de badkamer en scheuren in de grond, evenals afbeeldingen van "losse" huiskatten in verschillende poses tijdens het slapen.

Op basis van deze foto's voerde een onderzoeker van de Universiteit van Parijs een onderzoek uit dat hem in 2017 de Ig Nobelprijs voor natuurkunde opleverde.

via The Conversation

MirnaEngle/Reddit

MirnaEngle/Reddit

Marc-Antoine Fardin en zijn medewerkers aan de Universiteit van Parijs voerden een onderzoek uit naar katten op basis van de slogan “Katten zijn vloeibaar”, waarmee hij in 2017 de Ig Nobelprijs voor natuurkunde won. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een vereniging die gaat over wetenschap en humor, Improbable Research. Volgens deze studie kunnen katten, omdat ze zich kunnen aanpassen aan de plaatsen die ze betreden, worden beschouwd als zowel vaste stoffen als vloeistoffen en hun toestand verandert afhankelijk van de omstandigheden. De onderzoeker is gebaseerd op het principe van de reologie, waarbij de bepaling van de vloeibare toestand van een lichaam afhangt van de observatietijd: als men het lichaam lang genoeg observeert, zal het mogelijk zijn om het zich aan te passen aan de plaats.

Advertisement
BigLiverYeah/Reddit

BigLiverYeah/Reddit

De onderzoeker stelt daarom dat katten een vaste stof zal zijn op een ruime plaats, terwijl hij, wanneer hij een kleine plek binnengaat, geleidelijk zijn vorm zal aanpassen, uiteindelijk alle beschikbare ruimte in beslag zal nemen en dus vloeibaar zal worden. Een onderzoek waar je bij eerste lezing van moet glimlachen, maar ook interessant stof tot nadenken biedt over de natuur die ons omringt.

Vloeibaar of niet, katten zijn altijd een leuk en gezellig gezelschap en we zullen ze blijven fotograferen in de meest absurde posities. Heb je ooit een kat gezien die perfect in een kleine ruimte zat waar hij zich perfect op zijn gemak voelde?

Advertisement