Hoe "psychopathisch" is jouw kat? Onderzoekers ontwikkelen een vragenlijst om dit te begrijpen

Janine image
door Janine

25 December 2021

Hoe "psychopathisch" is jouw kat? Onderzoekers ontwikkelen een vragenlijst om dit te begrijpen
Advertisement

Heb je je ooit afgevraagd wat je kat denkt terwijl hij naar je kijkt, of terwijl hij zijn ding doet? Laten we eerlijk zijn: soms is het gedrag van onze kattenvrienden echt vreemd, en lijken ze ons op zijn zachtst gezegd niet van deze wereld, reagerend op een volledig "katten"-logica, waarop er heel weinig te doen is behalve het te accepteren.

Als de meest originele kenmerken van katten niet al te veel verbazing wekken en ons juist vaak doen glimlachen, zijn er mensen die het dieper wilden onderzoeken en een echte vragenlijst ontwikkelden die nuttig is voor mensen om te begrijpen of hun kat neigt naar psychopathie. Precies: dankzij dit hulpmiddel zouden velen eindelijk in staat kunnen zijn om hun geliefde familiekat psychologisch in te kaderen en zichzelf misschien een preciezere verklaring te geven over bepaald gedrag.

via Journal of Research in Personality

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het model is bedacht en ontwikkeld door een team van onderzoekers van de Universiteit van Liverpool, in het Verenigd Koninkrijk, en past in wat het "triarchische model van psychopathie" wordt genoemd. Het is een systeem dat wordt gebruikt om de niveaus van verschillende karakteraspecten te meten, zoals gemeenheid, durf en gebrek aan remmingen, om een ​​nauwkeurig psychiatrisch profiel te ontwikkelen van de persoon die wordt geëvalueerd. Natuurlijk: we schreven "persoon”, verwijzend naar mensen, maar wat als dit alles ook op katten zou worden toegepast?

Advertisement
Arria Belli/Wikimedia

Arria Belli/Wikimedia

Met deze vraag zijn de wetenschappers in kwestie aan de slag gegaan. "Onze katten en de karakterverschillen onder hen inspireerden ons om dit onderzoek te doen", zegt Rebecca Evans, een psycholoog aan de Universiteit van Liverpool.

Melissa Wiese/Flickr

Melissa Wiese/Flickr

De vragenlijst vraagt ​​eigenaren dus naar het karakter van hun kat: hoe avontuurlijk, agressief of humeurig hij is, hoe hij reageert op gevaar, hoe onrustig hij is en nog veel meer. In totaal zijn er 46 vragen die aan het einde van de enquête een CAT-Tri+-profiel zullen opleveren, nuttig voor het identificeren van het niveau van psychopathie van gedomesticeerde katten, op een schaal van "beschrijft mijn kat niet" tot "beschrijft mijn kat heel goed”.

Joybot/Flickr

Joybot/Flickr

Kortom: met dit hulpmiddel in handen zouden veel mensen eindelijk hun besnorde dieren en hun min of meer positieve gedrag iets beter kunnen begrijpen. Wat denk jij? Zou jij bereid zijn de vragenlijst in te vullen?

Advertisement