Peking heeft de luchthaven met de grootste terminal ter wereld: een prachtig ontwerp en praktische bruikbaarheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Peking heeft de luchthaven met de grootste…
20 voorwerpen met een bijzonder ontwerp die een prijs voor fantasie zouden moeten ontvangen Deze bijzondere tuinhuizen in Denemarken zijn ontworpen om ontspanning en sociale interactie te bevorderen

Peking heeft de luchthaven met de grootste terminal ter wereld: een prachtig ontwerp en praktische bruikbaarheid

Door Janine
853
Advertisement

Het heeft de bijnaam “zeester” gekregen en is een van de grootste en belangrijkste architecturale structuren die de afgelopen jaren zijn gebouwd. Met zijn 700 duizend vierkante meter en zijn ongelooflijk futuristische vormen hebben we het over Daxing International Airport in Peking.

Het is voldoende om naar de foto's van deze terminal te kijken, om te begrijpen dat het een echt unieke constructie is, die zelfs bij een eerste benadering verbaast. Laten we de kenmerken van deze super-futuristische luchthaven in detail bekijken.

Peking Daxing heeft de grootste terminal ter wereld, verzameld in één gebouw. Het enorme oppervlak komt overeen met anderhalf keer dat van Vaticaanstad. Het doel van deze constructie en de grote jaarlijkse passagierscapaciteit (de aanvankelijke 45 miljoen worden er 72 miljoen tegen 2025 en maximaal 100) is om het verkeer van de andere luchthaven van Peking, een van de meest bezochte ter wereld, te verlichten.

foto: Facebook

Daxing ligt 46 km ten zuiden van het centrum van de Chinese hoofdstad en er zijn directe verbindingen, zowel over de weg als per spoor. Behalve de technische details, is het interessant om te weten dat deze ongelooflijke luchthaven in alle opzichten een hedendaags architectonisch ontwerp is.

De terminal ”zeester" is in feite het resultaat van Zaha Hadid Architects, de Londense studio opgericht door de beroemde Britse architecte van Irakese afkomst, die stierf in 2016. Het door de architecten gekozen ontwerp is geïnspireerd op traditionele Chinese principes, die zich richten op een hoofdomgeving, waar omheen verschillende onderling verbonden ruimtes zijn georganiseerd.

Advertisement

En dat is precies wat je te binnen schiet als je naar deze ongelooflijke Chinese structuur kijkt. Het is alsof de passagiers naar het centrum worden geleid, door de zes “vertakkingen" van de "ster", ook door het netwerk van dakramen op de plafonds van elk vertrek, die erin slagen om intuïtief de richting te begrijpen die moet worden genomen om de hub van de terminal te bereiken.

Dankzij het radiale ontwerp van de luchthaven kunnen vliegtuigen op korte afstand van het centrum parkeren, zonder dat je honderden meters hoeft te lopen om aan boord te komen. De gemiddelde wandeltijd die hiervoor is berekend, is minder dan 8 minuten.

Praktisch, futuristisch en mooi om naar te kijken: een luchthaven als die van Peking Daxing zorgt er bijna voor dat je niet meer weg wilt en de bijzondere structuur wilt blijven bewonderen...

Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt