Deze twee ondernemers creëren een duurzaam kunstleer afgeleid van de eigenschappen van de Mexicaanse cactus

Janine image
door Janine

30 Oktober 2019

Deze twee ondernemers creëren een duurzaam kunstleer afgeleid van de eigenschappen van de Mexicaanse cactus
Advertisement

Van Mexico tot de modeshows in Milaan, de wereldhoofdstad van modetrends op het gebied van kleding, maar dit keer met het oog op milieukwesties en ecologische duurzaamheid. Dit is het verhaal van Adrian Lopez en Marte Cazarez, die vanuit Guadalajara naar de beurs Lineapelle in Milaan gaan met hun volledig ecologische alternatief voor kunstleer, in de hoop dat het de niet-afbreekbare materialen zal veranderen die worden gebruikt om modekleding te maken.

via El Heraldo de México

Advertisement

Twee jaar lang hebben Lopez en Cazarez aan dit alternatief voor leer gewerkt, niet alleen duurzaam maar ook volledig plantaardig, in tegenstelling tot leer gemaakt van op aardolie gebaseerde plastic materialen die traditioneel worden gebruikt door grote merken, maar die moeilijk schoon te maken zijn en veel minder ademend zijn dan kunstleer.

De sleutel tot het succes van de twee ondernemende Mexicanen is de Nopal-cactus. Deze plant, inmiddels het onbetwiste symbool van Mexico, is ook een fundamenteel element van het dieet van het Zuid-Amerikaanse land; Nopal is rijk aan antioxidanten en is ook een belangrijk ingrediënt in de lokale keuken (salades, vlees, gevogelte, avocado's, eieren, kaas of gemengd met maistortilla's, snoepjes en vruchtensappen). De laatste jaren wordt Nopal ook gebruikt in de luchtvaartindustrie en als vervangend materiaal voor biologisch afbreekbare rietjes en bestek.

Advertisement
Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Na een lange periode van pogingen en inspiratie van ander internationaal kunstleer zoals Frumat (van appelverwerking) en Pinatex (van weggegooide ananasbladeren), kregen de twee ondernemers een stof gemaakt van een organisch mengsel van Nopal en katoen; Lopez en Cazarez beweren dat dit product 10 jaar meegaat en over alle functies beschikt die vereist zijn voor mode en lederwaren:

"Elk leer kan worden vervangen door organische alternatieven; dierenhuiden of synthetische huiden kunnen worden vervangen door organische alternatieven. Dit is de cyclus die ons ecosysteem ondersteunt [...] Het maakt ons werk zinvoller omdat het niet alleen om mode gaat en het milieu. We willen ook op de een of andere manier werknemers in het veld ondersteunen en banen creëren, zelfs indirect."

Goed nieuws voor een industrie, die van kleding en lederwaren, die van richting verandert. De juiste.

Advertisement