In Noorwegen geeft deze gezonken nucleaire onderzeeër 800.000 keer de standaard straling af - Curioctopus.nl
x
In Noorwegen geeft deze gezonken nucleaire…
Om luxe auto's te beschermen, voorkomen deze scherpe pinnen dat vogels op de bomen gaan zitten 18 hilarische foto's die al die keren laten zien waarop het beter had geweest om niet te koken

In Noorwegen geeft deze gezonken nucleaire onderzeeër 800.000 keer de standaard straling af

21 Oktober 2019 • Door Janine
3.861
Advertisement

De K-278 Komsomolets was een atoomonderzeeër van de Sovjet-marine, die in dienst trad in de jaren ’80. Het werd geproduceerd om een aantal geavanceerde technologieën te testen en laten werken op een diepte van meer dan duizend meter.

Door een brand zonk deze onderwaterreus, meer dan 117 meter lang en 10 meter breed, in de Noorse Zee, een paar honderd kilometer ten noorden van de stad Tromsø. Hij bracht ook de 42 bemanningsleden mee naar de bodem. Sindsdien wordt het jaarlijks gecontroleerd. De gegevens die in 2019 zijn verzameld, zijn echter alarmerend.

via: BBC

Toen de Komsomolets meer dan 30 jaar geleden zonk, bereikte het een diepte van meer dan 1.700 meter. Als nucleaire onderzeeër is monitoring van essentieel belang. Tot 2018 was het niet alarmerend, maar sinds 2019 is er iets veranderd: Noorwegen heeft besloten om een nieuw apparaat - Aegir6000 genaamd - te gebruiken om het wrak te analyseren. Dit hulpmiddel heeft ontdekt dat de onderzeeër 800 duizend keer meer straling afgeeft dan normaal in andere gebieden van de Noorse zee.

Dit werd bekendgemaakt door de Noorse autoriteit voor nucleaire veiligheid en atoomenergie, via de onderzoekscoördinator, Hilde Elise Heldal, van het Norwegian Marine Research Institute.

foto: RT/Youtube

Volgens de expert zijn de niveaus van radioactiviteit van de onderzeeër ongelooflijk hoog, maar niet alarmerend: volgens de onderzoekers vormt de straling die vrijkomt door het wrak noch een gevaar voor de mens noch voor de weinige vissen die in het gebied zwemmen.

Advertisement
foto: RT/Youtube

Volgens rapporten van de Russische krant Moscow Times zou het monster met het hoogste percentage radioactiviteit zijn genomen bij een ventilatiepijp waaruit af en toe een "mysterieuze stofwolk" opsteeg. De krant van de Russische hoofdstad maakte ook bekend dat deze ventilatiepijp volgens wetenschappers in direct contact zou kunnen staan met de reactor in het wrak.

foto: RT/Youtube

Hoewel de autoriteiten de kwestie herhaaldelijk hebben gerustgesteld, is de hoop dat elke bedreiging voor de natuur en de bewoners van het gebied kan worden voorkomen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt