In Noorwegen geeft deze gezonken nucleaire onderzeeër 800.000 keer de standaard straling af

Janine image
door Janine

21 Oktober 2019

In Noorwegen geeft deze gezonken nucleaire onderzeeër 800.000 keer de standaard straling af
Advertisement

De K-278 Komsomolets was een atoomonderzeeër van de Sovjet-marine, die in dienst trad in de jaren ’80. Het werd geproduceerd om een aantal geavanceerde technologieën te testen en laten werken op een diepte van meer dan duizend meter.

Door een brand zonk deze onderwaterreus, meer dan 117 meter lang en 10 meter breed, in de Noorse Zee, een paar honderd kilometer ten noorden van de stad Tromsø. Hij bracht ook de 42 bemanningsleden mee naar de bodem. Sindsdien wordt het jaarlijks gecontroleerd. De gegevens die in 2019 zijn verzameld, zijn echter alarmerend.

via BBC

Advertisement
Commons/Wikimedia

Commons/Wikimedia

Toen de Komsomolets meer dan 30 jaar geleden zonk, bereikte het een diepte van meer dan 1.700 meter. Als nucleaire onderzeeër is monitoring van essentieel belang. Tot 2018 was het niet alarmerend, maar sinds 2019 is er iets veranderd: Noorwegen heeft besloten om een nieuw apparaat - Aegir6000 genaamd - te gebruiken om het wrak te analyseren. Dit hulpmiddel heeft ontdekt dat de onderzeeër 800 duizend keer meer straling afgeeft dan normaal in andere gebieden van de Noorse zee.

Dit werd bekendgemaakt door de Noorse autoriteit voor nucleaire veiligheid en atoomenergie, via de onderzoekscoördinator, Hilde Elise Heldal, van het Norwegian Marine Research Institute.

Advertisement
RT/Youtube

RT/Youtube

Volgens de expert zijn de niveaus van radioactiviteit van de onderzeeër ongelooflijk hoog, maar niet alarmerend: volgens de onderzoekers vormt de straling die vrijkomt door het wrak noch een gevaar voor de mens noch voor de weinige vissen die in het gebied zwemmen.

RT/Youtube

RT/Youtube

Volgens rapporten van de Russische krant Moscow Times zou het monster met het hoogste percentage radioactiviteit zijn genomen bij een ventilatiepijp waaruit af en toe een "mysterieuze stofwolk" opsteeg. De krant van de Russische hoofdstad maakte ook bekend dat deze ventilatiepijp volgens wetenschappers in direct contact zou kunnen staan met de reactor in het wrak.

RT/Youtube

RT/Youtube

Hoewel de autoriteiten de kwestie herhaaldelijk hebben gerustgesteld, is de hoop dat elke bedreiging voor de natuur en de bewoners van het gebied kan worden voorkomen.

Advertisement