Audi-bestuurders neigen er het meest naar om negatief gedrag te vertonen: een studie onthult het

Janine image
door Janine

08 Oktober 2019

Audi-bestuurders neigen er het meest naar om negatief gedrag te vertonen: een studie onthult het
Advertisement

Vertel me welke auto je hebt en ik zal je vertellen wat voor een bestuurder je bent. Zo kunnen we kort de resultaten van dit onderzoek samenvatten, dat is uitgevoerd om erachter te komen of er verbanden zijn tussen het gedrag dat veel automobilisten op de weg hebben en het type auto dat ze kiezen te kopen.

Natuurlijk: in geen enkel geval mogen we generaliseren en zeggen dat er universele regels voor dit soort dingen zijn, maar soms kan het interessant zijn - en, waarom niet, grappig - om een statistische ondersteuning te hebben voor indrukken, gevoelens en oordelen die we misschien “aanvoelen”, zonder er dieper op in te gaan. Laten we eens kijken welke volgens het onderzoek in kwestie de slechtste en meest onachtzame automobilisten zijn, met wie we beter niet in de problemen komen als we op de weg zitten.

via Van Monster

Advertisement
Matti Blume/Wikimeda Commons

Matti Blume/Wikimeda Commons

Gestroomlijnd, sportief, luxe en Duitse kwaliteit, dit alles tegen niet bepaald lage prijzen. We hebben het over de Audi, auto's die in Duitsland worden geproduceerd en die samen met BMW en Mercedes altijd iconen zijn geweest van het autorijden met klasse.

Helaas blijkt uit het onderzoek van Van Monster, een van de belangrijkste sites die gespecialiseerd zijn in de verkoop van tweedehands voertuigen, dat degenen die achter het stuur van een Audi zitten niet altijd zo "verfijnd" zijn als hun auto. Het Engelse netwerk besloot, om een aantal stereotiepe uitspraken wat meer reëel of gefingeerd te maken, om meer dan 2000 mensen te interviewen, die anoniem hun "zonden" bekenden wat betreft het autorijden.

Van de deuren hard dichtgooien naar beledigingen, het niet respecteren van de borden, de parkeerplaatsen, het gooien van voorwerpen uit het raam en de weinige aandacht voor de veiligheid van  andere auto's: op de eerste plaats in het algemeen klassement staan de automobilisten die achter het stuur zitten van de beruchte Audi.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Samen met hen staan, in deze "zwarte lijst" van het slechtste gedrag op de weg, de bestuurders van de Range Rover, Seat, Mini en Mazda, allemaal - op verschillende manieren - geneigd tot,  door henzelf beaamd, gedrag dat niet altijd naar behoren en respectvol is. In de ranglijst opgesteld door het Engelse Van Moster, waren ook verwijzingen naar de meest deugdzame automobilisten, gedefinieerd als "engelen van de weg".

En hier gingen de grootste verdiensten op het gebied van kalmte, veiligheid, respect en gebrek aan wangedrag naar de eigenaars van een Volvo, Hyundai en Honda. Volgens Van Monster, scoorden ook BMW- en Mercedes-rijders verrassend genoeg niet slecht.

Kortom, waar we het over hebben, is een studie die sommige kenmerken kan onthullen, ons misschien kan laten glimlachen of doen nadenken over de betere of slechtere kanten van mensen achter het stuur, niet hun karaktereigenschappen in het algemeen.

Bovendien, hoewel we misschien worden aangespoord om te denken dat krachtiger of onjuist gedrag vaak overeenkomt met een grotere auto, moet er nog eens goed op worden gewezen dat men niet "a priori" kan generaliseren en oordelen. Dit zijn de uitkomsten: de noodzaak om altijd aan veiligheid en respect te denken, blijft belangrijk, noodzakelijk en absoluut een prioriteit, welk voertuig je ook bestuurt. 

Advertisement