5 onvrijwillige reacties van ons lichaam die wetenschappelijk kunnen worden verklaard - Curioctopus.nl
x
5 onvrijwillige reacties van ons lichaam…
Een groep duikers ontdekte een transparante bol onder water vol kleine inktvisjes Deze Braziliaanse arts reist de wereld rond en behandelt het gebit van de armste mensen

5 onvrijwillige reacties van ons lichaam die wetenschappelijk kunnen worden verklaard

05 November 2019 • Door Janine
21.841
Advertisement

Hoewel de wetenschap en de geneeskunde de afgelopen jaren enorme vooruitgang hebben geboekt, kunnen we nog niet verklaren waarom ons lichaam op de een of andere manier reageert. Bovendien reageert elk lichaam anders op de verschillende prikkels, waardoor het nog moeilijker wordt om eenduidige antwoorden te geven. Sommige reacties komen voor bij alle mensen: hikken, geeuwen, niezen... Waarom vinden deze veel voorkomende reacties plaats? Laten we eens bekijken hoe dat zit.

1. De hik

foto: Pixabay

In de geneeskunde wordt het synchrone diafragma flutter (FDS) genoemd en bestaat uit de onvrijwillige samentrekking van het diafragma. Het is een reactie van ons lichaam wanneer we bijvoorbeeld te veel eten, te gehaast eten of grote hoeveelheden lucht naar binnen krijgen door kauwgom - allemaal acties die irritatie van de middenrifszenuw veroorzaken en die vervelende hik veroorzaken.

2. Niezen

Niezen is de natuurlijke reactie van ons lichaam wanneer de neusholtes geïrriteerd zijn. Door niezen kunnen we alles elimineren dat ons lichaam niet nodig heeft: microben, allergenen, stof, enz.

Advertisement

3. Tranen

foto: Pxhere

Het is ongetwijfeld een emotionele reactie en dient om vreugde en lijden tot uiting te brengen, maar ook een natuurlijke reactie die ons lichaam ons geeft om alles te verwijderen dat oogirritatie veroorzaakt.

4. Kippenvel

Wanneer we kippenvel hebben, omdat we het misschien koud hebben, betekent dit dat de poriën van de huid op zo'n manier sluiten dat overmatig verlies van lichaamswarmte wordt voorkomen.

5. Gerimpelde huid

Ken je dat, wanneer je te veel tijd in het water doorbrengt in de zomer (of gewoon graag lang in bad blijft zitten) en je vingertoppen beginnen te rimpelen? Het is een zelfverdedigingssysteem van ons lichaam dat ervoor zorgt dat onze vingers meer grip krijgen, zelfs als ze nat zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt