Cambodja: vanaf 2020 zullen olifanten niet langer worden gebruikt om buitenlandse toeristen te vervoeren

Janine image
door Janine

30 November 2019

Cambodja: vanaf 2020 zullen olifanten niet langer worden gebruikt om buitenlandse toeristen te vervoeren
Advertisement

De olifanten in Cambodja kunnen eindelijk opgelucht ademhalen. De lokale autoriteiten van de Aziatische natie hebben officieel het gebruik van deze dieren voor toeristische doeleinden sinds 2020 verboden. De bepaling van de Cambodjaanse regering ontstond na de uitbuiting van deze dikhuiden voor het vervoer van buitenlandse toeristen naar het archeologische gebied van de tempels van Angkor, gewoonlijk bezocht op de rug van deze olifanten.

via AFP

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In 2018 werden meer dan 6 miljoen bezoekers geteld in het gebied van Angkor ten noorden van Siem Reap en veel van deze buitenlandse bezoekers realiseren zich niet dat het reizen en het bezoeken van deze heilige plek op de rug van een olifant wreedheid en fysieke mishandeling is tegenover deze dieren. Nu hebben niet alleen de lokale autoriteiten besloten dat vanaf 2020 deze dikhuiden niet langer door toeristen zullen worden gebruikt om Angkor te bezoeken, maar al een derde van deze dieren is overgebracht naar een bos op 40 kilometer afstand van de plaats om hen in staat te stellen om ongestoord in de natuur te leven.

Advertisement
Faraz Usmani/ Wikimedia

Faraz Usmani/ Wikimedia

Veel van deze olifanten, vaak erg oud en moe van het vervoeren van toeristen, werden mishandeld om het gewicht van buitenlandse bezoekers in de vallei van de Angkor-tempels te dragen, maar nu heeft de lokale autoriteit van Apsara besloten dat dit niet meer zal gebeuren. Ook en vooral dankzij de gezamenlijke actie van PETA Asia en de plaatselijke touroperator Intrepid Travel, die al jaren systematisch het gebruik en de uitbuiting van olifanten voor puur recreatieve en toeristische doeleinden rapporteren.

Cambodja gebruikt echter niet alleen dikhuiden voor promotionele doeleinden: dezelfde praktijk kan worden gevonden in Aziatische landen zoals Thailand, Vietnam en Laos. Het is te hopen dat de beslissing van Cambodja deze andere staten tot bezinning zal brengen en dat het misbruik tegen deze dieren voor eens en voor altijd zal stoppen.

Advertisement