De Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië: Iman, het laatste vrouwelijke exemplaar, is gestorven

Janine image
door Janine

27 November 2019

De Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië: Iman, het laatste vrouwelijke exemplaar, is gestorven
Advertisement

Het is nooit leuk om te vertellen over dieren die langzaam maar onverbiddelijk van het aardoppervlak verdwijnen. Dat is het ook niet wanneer we ons ervan bewust zijn dat de situatie voor een bepaalde soort echt kritieke niveaus heeft bereikt.

De neushoorn is, zoals we al vaker hebben gezegd, een bijzonder bedreigd dier. De vijf soorten die nog steeds op onze planeet wonen, zijn in feite allemaal verenigd door serieuze mogelijkheden tot uitsterving. Een daarvan is de Sumatraanse neushoorn die in Maleisië nu officieel is uitgestorven. 6 maanden na het verdwijnen van het laatste mannelijke exemplaar, is nu ook het laatste vrouwtje overleden.

via The Guardian

Advertisement
Borneo Rhino Alliance/Youtube

Borneo Rhino Alliance/Youtube

Haar naam was Iman, ze was 25 en vanaf 2014 leefde ze beschermd onder de zorg en aandacht van het Sabah Wildlife Department van de staat Sabah, op het eiland Borneo.

Helaas was bij haar, sinds ze in behandeling was, een ernstige tumorpathologie vastgesteld, waardoor ze geen eenvoudig leven kon leiden. Ondanks dat ze de best mogelijke therapieën heeft ontvangen, heeft Iman altijd veel geleden, met periodes waarin haar gezondheid verbeterde en andere waarin ze merkbaar verslechterde.

De inspanningen van artsen en medewerkers die voor haar hebben gezorgd, waren enorm, zelfs om monsters van haar eitjes te kunnen nemen, in de hoop nieuwe kunstmatige exemplaren van de soort te kunnen verkrijgen door kunstmatige inseminatie.

Advertisement
International Rhino Foundation/Wikimedia

International Rhino Foundation/Wikimedia

Imans lange strijd om in leven te blijven, werd uiteindelijk overwonnen door de ziekte. Volgens schattingen van het World Wildlife Fund (WWF) zouden er in de wereld slechts 80 exemplaren van Sumatraanse neushoorns zijn overgebleven die zich allemaal tussen het Indonesische eiland en Borneo bevinden.

Wederom hebben menselijke activiteiten en honger naar winst, ontbossing, stroperij en vernietiging van de leefgebieden van dit prachtige dier, vele exemplaren van neushoorns op het spel gezet, gedwongen zich te verplaatsen en hun toevlucht te zoeken in beslist vijandige plaatsen om te overleven.

Met Iman is weer wat hoop vervlogen, om een dier te redden dat zo sterk, krachtig en fascinerend maar ook kwetsbaar is, wiens toekomst helaas steeds somberder wordt.

Maxpixel

Maxpixel

Advertisement