De katten van de Hermitage: al meer dan 200 jaar beschermen ze het prestigieuze Paleis tegen de invasie van muizen

Janine image
door Janine

29 November 2019

De katten van de Hermitage: al meer dan 200 jaar beschermen ze het prestigieuze Paleis tegen de invasie van muizen
Advertisement

De Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland), ook bekend als het Winterpaleis, is een van de belangrijkste historische gebouwen in de stad. Het paleis was de residentie van de Russische keizerlijke familie, terwijl het tegenwoordig een van de oudste en meest prestigieuze musea ter wereld is: binnen vind je meer dan 3 miljoen stukken en om ze allemaal te zien heb je een paar dagen nodig. De collectie werd gestart door de Tsarina Catharina de Grote, maar werd pas vanaf 1852 een museum dat voor het publiek toegankelijk was. De Tsarina Elizabeth van Rusland (begin 18e eeuw) had toen al te maken met een zeer ernstig probleem: het gebouw werd overspoeld met muizen! Om dit probleem op te lossen, wordt ook nu nog een kolonie katten gebruikt.

via Telegraph

Advertisement
Wikipedia / ewwl

Wikipedia / ewwl

De Tsarina Elizabeth van Rusland gaf, in 1747, een proclamatie af waarin een chauffeur "huiskatten geschikt om te jagen" naar het paleis moest brengen, in staat om zich te ontdoen van de vervelende muizen die door de keukens en kamers van het gebouw liepen. Toen later, met Catharina de Grote, het paleis een van de meest prestigieuze kunstlocaties ter wereld werd, begon men onderscheid te maken tussen huiskatten en hofkatten, die vrij konden bewegen tussen het ene en het andere vertrek van het museum.

Dit systeem bleek uiterst effectief te zijn en de keizerin besloot de aanwezigheid van katten permanent te handhaven.

Advertisement

Эрмитажный котик. #hermitage_museum #visit_hermitage #hermitagemuseum #shotoniphone #instagood #photooftheday ...

Pubblicato da Государственный Эрмитаж. The State Hermitage museum. Official page. su Lunedì 23 settembre 2019

De katten van de Hermitage moesten allemaal katers zijn, gecastreerd en werden in de kelders en gangen van het paleis geplaatst, om het de muizen die het gebouw dagelijks aanvielen moeilijk te maken.

Ook toen het paleis een museum werd, werd van de katten gebruik gemaakt om de werken te beschermen tegen de knagende muizen.

Wikipedia / Petrov Victor

Wikipedia / Petrov Victor

De kolonie katten die in de Hermitage woont, heeft de Oktoberrevolutie overleefd en is haar plicht ijverig blijven vervullen, zelfs tijdens het Sovjettijdperk. Maar het 900-daagse beleg van Leningrad overleefden ze niet - een tijd waarin er voor niemand te eten was, laat staan voor katten. Aan het einde van de oorlog was de hele stad Sint-Petersburg overvallen door muizen en de strategie om ze te bestrijden was steeds dezelfde: katten.

Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

In de tweede helft van de jaren ’90 ontwikkelde de directie van het museum een speciaal programma voor zijn waardevolle bewakers. Vandaag wonen er ongeveer 70 katten in het paleis en 4 vrijwilligers zorgen elke dag voor hen en maken voedsel in een speciale keuken voor hen klaar.

Als je van plan bent de Hermitage te bezoeken, denk dan niet dat je er een te zien krijgt: ze wonen allemaal in de kelders van het paleis en het is moeilijk om ze in de tentoonstellingsruimtes te zien.

Advertisement