Het bloedbad van Sand Creek: de laffe aanval door de Amerikanen die het leven koste aan honderden Indianen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het bloedbad van Sand Creek: de laffe…
In IJsland is het traditioneel om elkaar met Kerstmis boeken te geven en de feestdagen lezend onder de boom door te brengen Een gepensioneerde kinderarts van 92 jaar blijft behoeftige kinderen gratis behandelen

Het bloedbad van Sand Creek: de laffe aanval door de Amerikanen die het leven koste aan honderden Indianen

Door Janine
1.952
Advertisement

Het bloedbad in Sand Creek, ook bekend als "The Chivington Massacre" of "Battle of Sand Creek", is waarschijnlijk een van de donkerste pagina's in de Amerikaanse geschiedenis. Op 29 november 1864 verloren honderden indianen hun leven, op brute wijze vermoord door het Amerikaanse leger onder bevel van kolonel John Chivington. Deze laatste plande de aanval ondanks de verschillende vredesverdragen die waren gesloten tussen de Amerikaanse regering en de indianen. Die vreselijke dag werd een Indiaans kamp, waaronder Cheyennes en Arapahos, bij het ochtendgloren aangevallen en de indianen, verrast, konden niets doen tegen de brutaliteit van het Amerikaanse leger.

via: Wikipedia
foto: Wikipedia

Het gaat om een beruchte strijd die deel uitmaakt van de grotere gebeurtenissen in de Indianenoorlogen en de Colorado-oorlog.

Kolonel John Chivington had het bevel over de Amerikaanse milities: 700 gewapende soldaten vielen een Indiaans dorp aan (er waren ongeveer 600 inwoners) en slachtten tussen de 137 en 175 mensen af, waaronder vrouwen en kinderen.

foto: Wikipedia

De strijd in kwestie maakt deel uit van de lange oorlogen tussen de indianen en de Verenigde Staten, tijdens de periode van de zogenaamde "goudkoorts" in Colorado. Hoewel er verschillende overeenkomsten waren gesloten tussen de Amerikaanse regering en een aantal stamhoofden, die deze laatsten erkenden dat ze controle hadden over bepaalde gebieden, planden de Amerikanen toch de verschrikkelijke verrassingsaanval.

Voor de Amerikanen was het een grote overwinning, althans op dat moment; langzaam kwamen echter de verschrikkelijke getuigenissen naar voren van die aanval die zo laf was tegenover de weerloze stammen die zich in Sand Creek hadden gevestigd en in korte tijd veranderde die "grote overwinning" in een van de meest bloedige en donkere pagina's van Amerikaanse geschiedenis. Het congres veroordeelde het werk van kolonel Chivington, die “de afwezigheid van enige vorm van verdediging van de indianen en hun overtuiging van een veilig gevoel had uitgebuit, om voldoening te geven aan de ergste passies die ooit het hart van een man hebben doorkruist".

Advertisement
foto: Wikipedia

Tegen het einde van de jaren negentig werd een voorstel ingediend om het gebied waar het bloedbad plaatsvond nauwkeurig af te bakenen, teneinde het tot een beschermd gebied te maken. Dat voorstel werd een wet en gaf leven aan een gebied van 50 vierkante kilometer in Kiowa County, ten zuidoosten van Denver en op 7 november 2000, in het gebied waar het bloedbad plaatsvond, werd de Sand Creek Massacre National Historic Site opgericht.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt