Deze start-up heeft een exoskelet gecreëerd dat lichter en praktischer is dan traditioneel gips

Janine image
door Janine

12 December 2019

Deze start-up heeft een exoskelet gecreëerd dat lichter en praktischer is dan traditioneel gips
Advertisement

Iedereen die de pech heeft gehad om gips te moeten dragen om een ledemaat na een breuk te immobiliseren, weet heel goed hoe vervelend elk moment doorgebracht met het gehate verband is. Het dagelijks leven, in de periode van herstel, kan echt een nachtmerrie worden, waarin zelfs de eenvoudigste bewegingen moeilijk, zo niet onmogelijk worden.

Douchen, slapen, wandelen, eten, sporten, om nog maar te zwijgen van de jeuk en het zorgen voor hygiëne in het getroffen gedeelte. Gips maakt dit allemaal ingewikkeld, en dat niet alleen. Een Amerikaanse start-up, uitgaande van deze problemen, besloot een nieuwe en functionele oplossing voor te stellen.

via Cast21

Advertisement
Cast21/Facebook

Cast21/Facebook

Jason Troutner, Ashley Moy en Justin Brooks zijn drie mannen die werken als onderzoekers aan de Universiteit van Illinois, in Chicago. Hun project, Cast21, beoogt een revolutie teweeg te brengen in verbanden, voor het herstel van breuken en trauma's.

Hoe? Met een exoskelet gemaakt van waterbestendig en ademend hars, en speciaal ontworpen om een einde te maken aan de beproeving van elke persoon die gedwongen wordt gips te dragen. De speciale vloeibare hars verhardt en bevordert het herstel van het bot, en de tijd voor het aanbrengen van dit speciale verband is slechts 10 minuten.

Advertisement
Cast21/Facebook

Cast21/Facebook

Maar het nieuws van deze “gips 2.0" houdt daar niet mee op. Door zijn structuur gemaakt van kleine onderling verbonden en open ruimtes, kan de huid vrij ademen, waardoor jeuk en nare geurtjes worden voorkomen. Met dit voorwerp is zelfs wassen geen probleem, omdat het simpelweg waterdicht is.

Cast21/Facebook

Cast21/Facebook

Daarom heb je geen plastic zak meer nodig om het om het gips te wikkelen: met dit skelet kun je in alle rust douchen en in bad gaan, zonder het risico te lopen dat het omhulsel beschadigd raakt. Zodra de herstelperiode voorbij is, wordt Cast21 gemakkelijk uit de getroffen ledemaat verwijderd, zonder dat er een zaag aan te pas komt, die wordt gebruikt om orthopedisch gips te verwijderen.

Cast21/Facebook

Cast21/Facebook

Zelfs de kleine "toewijdingen” die door vrienden en familieleden op gips worden geschreven, zal geen probleem zijn: het skelet dat is gecreëerd door de Amerikaanse start-up stelt ons ook in staat om erop te schrijven. Een uitvinding die echt nuttig en innovatief belooft te zijn om veel mensen concrete hulp te bieden die gedwongen worden ongemakkelijke ervaringen te beleven. We hopen dat het steeds vaker gebruikt zal worden.

Cast21/Facebook

Cast21/Facebook

Advertisement