Italië: dankzij gentherapie krijgen twee kinderen die een visuele handicap vanaf de geboorte hebben hun gezichtsvermogen terug

Janine image
door Janine

21 December 2019

Italië: dankzij gentherapie krijgen twee kinderen die een visuele handicap vanaf de geboorte hebben hun gezichtsvermogen terug
Advertisement

Probeer je even voor te stellen hoe het zou zijn om dagelijkse acties uit te voeren zonder alles om je heen goed te kunnen zien. Voor degenen die lijden aan netvlies dystrofie is dit helaas de dagelijkse realiteit waarmee moet worden geleefd.

Dankzij onderzoek en vooruitgang op het gebied van gentherapie, is deze pathologie echter gemakkelijker tegen te werken, zoals blijkt uit de experimenten die in Napels zijn opgezet met twee kinderen van 8 en 9 jaar, die erin slaagden hun gezichtsvermogen te herstellen.

via ANSA

Advertisement
Piqsels

Piqsels

Voor de twee kleintjes, een jongen en een meisje wiens identiteit anoniem is gebleven, zal de wereld nooit meer dezelfde zijn. In feite lijden ze vanaf hun geboorte aan erfelijke retinale dystrofie. Een ernstige pathologie, die slechtziendheid veroorzaakt, oftewel een aandoening waarbij het gezichtsvermogen en het gezichtsveld sterk wordt verminderd.

De betreffende innovatieve techniek werd uitgevoerd in de Oogkliniek van de Universiteit van Campania "Luigi Vanvitelli", in samenwerking met de farmaceutische multinational Novartis. Dit is de eerste keer dat een dergelijke therapie in Italië wordt geëxperimenteerd. In detail verschaft de behandeling een functionele kopie van het RP65-gen, dat is gemuteerd bij patiënten met retinale dystrofie.

Advertisement
Università degli Studi della Campania "Luigi Vanvitelli"/Facebook

Università degli Studi della Campania "Luigi Vanvitelli"/Facebook

Zoals uitgelegd door de directrice van de kliniek, Francesca Simonelli, is het door een enkele toediening van de therapie genaamd "Luxturna" mogelijk om de visuele capaciteit aanzienlijk te verbeteren. En zo gebeurde met de twee kinderen die werden behandeld. Voor hen is het, vooral in omstandigheden met weinig licht, verplaatsen en uitvoeren van dagelijkse operaties iets heel nieuws, omdat ze het op een steeds autonomere manier kunnen doen, anders dan vanaf de geboorte.

Pixabay

Pixabay

Een zeer belangrijk einddoel, dat enorme hoop geeft aan iedereen die elke dag geconfronteerd wordt met slopende pathologieën. Het enige dat overblijft is om een steeds grotere verspreiding van deze revolutionaire therapie te wensen.

Advertisement