De chatelaine: het object dat huisvrouwen uit de 19e eeuw altijd aan hun taille droegen

Janine image
door Janine

31 December 2019

De chatelaine: het object dat huisvrouwen uit de 19e eeuw altijd aan hun taille droegen
Advertisement

Onder de vrouwen uit de 19e eeuw was het gebruik van een object waarvan je het nut nooit zou raden, wijdverbreid. De eigenaressen of huishoudsters brachten, in het geval van adellijke families, tot leven wat op het eerste gezicht een juweel leek: een broche met veel kettingen met verschillende voorwerpen of accessoires. Het is een chatelaine, oftewel een soort Zwitsers mes voor vrouwen, waarmee vrouwen alles wat ze gedurende de dag gebruikten, binnen handbereik konden hebben.

via collectorsweekly.com

Advertisement
vintageshopgirl.tumblr.com

vintageshopgirl.tumblr.com

De term chatelaine is afgeleid van het Franse woord dat de vrouw van de eigenaar van een château, oftewel van een patronaal huis aangeeft: daarom wordt dit object op dezelfde manier genoemd, omdat het vaak de huisbaas of de huishoudster was die het droeg.

Met dit accessoire kon de huisvrouw alles bij de hand hebben wat ze overdag het meest gebruikte, of wat ze zorgvuldig moest bewaren en voorkomen om het te verliezen: aan de chatelaine zaten een schaar, naald en draad, vellen opgerold papier voor notities om snel iets op te schrijven, een fles parfum, spiegels, een mes, lucifers of zout om veelvuldig flauwvallen op te lossen - vaak gefingeerd of veroorzaakt door een te strak korset.

Advertisement
Jenny O'Donnell/Wikimedia

Jenny O'Donnell/Wikimedia

De vrouwen die dit accessoire bezaten, positioneerden zich hoger in de hiërarchie van het huis: als het de vrouw van de huiseigenaar was die het droeg, was zij het die over de dienstmeisjes heerste en die in elk geval voor het beheer van het huis zorgde. In sommige gevallen werd de chatelaine echter gedragen door de dienstmeid die de familie koos om boven alle andere bediendes te staan.

Tegelijkertijd met de dimensie waarin vrouwen in de 19e eeuw leefden, is het een voorwerp dat macht communiceerde: in feite waren aan de kettingen sleutels van kluisjes, kasten of kamers bevestigd waartoe weinig mensen toegang hadden - en vaak betekende dit dat ze zich bewust waren van geheime feiten die maar weinig anderen kenden, en hun geheimhouding bewaarden.

Gorham and Company/Wikimedia

Gorham and Company/Wikimedia

De chatelaine was daarom niet alleen een mooi accessoire, hoewel het dat in de loop van de tijd wel is geworden: bekwame ambachtslieden hebben de chatelaine gemaakt met extravagante en ongewone vormen, zoals deze in de vorm van een octopus.

Een mode uit het verleden die, zoals vaak gebeurt, veel vertelt over het gebruik en de gewoontes van die tijd!

Advertisement