Er werd een enorm drijvend visnet gevonden: er zitten tientallen haaien in verstrikt

Janine image
door Janine

29 December 2019

Er werd een enorm drijvend visnet gevonden: er zitten tientallen haaien in verstrikt
Advertisement

Varend in de wateren rond de Kaaimaneilanden (Caribische Zee), stonden enkele duikers voor een hartverscheurend tafereel: vanaf de oppervlakte van het water zag men een gigantisch visnet drijven, achtergelaten in de oceaan wie weet hoe lang. Het enige doel van een visnet, is om vis te vangen, en dit is wat dit net dagen en dagen heeft gedaan: er binnenin hebben duikers in feite tientallen haaien en andere zeedieren gevonden, die waren bezweken omdat ze erin verstrikt kwamen te zitten.

Advertisement
Er werd een enorm drijvend visnet gevonden: er zitten tientallen haaien in verstrikt - 1

Dominick Martin-Mayes, een 27-jarige man die werkt als visser en duikleraar, vertelt dit verhaal, die geeft om de gezondheid en bescherming van deze wateren. Na het vaststellen van de zeer trieste situatie, ging hij samen met zijn groep onmiddellijk het water in met een poging om tenminste de nog levende wezens te bevrijden. Helaas moest deze operatie gestaakt worden: het net was zo groot dat er een enorm risico bestond dat ze zelf vast zouden komen te zitten.

Advertisement
Er werd een enorm drijvend visnet gevonden: er zitten tientallen haaien in verstrikt - 2

Gelukkig slaagde een andere visser, Charles Ebanks, erin om later terug te keren naar de plek met de juiste apparatuur en werd het net uit de oceaan verwijderd, waardoor een nutteloos en vermijdbaar bloedbad aan het licht kwam.

Volgens een studie gepubliceerd in Scientific Reports, bestaat 46% van de Great Pacific Garbage Patch uit spooknetten. Het is duidelijk dat men niet weet dat de netten achter zijn gelaten en zij blijven ijverig hun werk doen, namelijk vangen en doden.

Advertisement