Deze balletjes planten 20.000 bomen in 20 minuten: het is de gemakkelijkste manier om ontbossing te bestrijden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze balletjes planten 20.000 bomen…
Wetenschappers waarschuwen voor het kweken van inktvissen: het zou een bedreiging voor hun voortbestaan zijn 10 ontroerende foto's, perfect om even stil te staan om na te denken en onze emoties opnieuw te ontdekken

Deze balletjes planten 20.000 bomen in 20 minuten: het is de gemakkelijkste manier om ontbossing te bestrijden

Door Janine
1.702
Advertisement

In de afgelopen decennia heeft onze planeet een dramatische ontbossing ondergaan, die het uiterlijk van sommige groene gebieden volledig heeft veranderd. Hoewel het duidelijk is wat de oplossing kan zijn - een massale herbebossing -, hebben we te maken met de praktische aspecten: bomen laten groeien, ze verplanten en ze periodiek water geven totdat ze groot genoeg zijn, is een lang en zeer duur proces.

Het idee van een Keniaan, Teddy Kinyanjui, zou echter alle ongemakken kunnen omzeilen en van herbebossing een eenvoudig, goedkoop en zelfs leuk proces maken. Dit alles is mogelijk met seedballs.

De seedballs zijn ballen die elk het zaad van een boom bevatten, ingekapseld in een bol van houtskool die rijk is aan voedingsstoffen. De ballen kunnen met een helikopter op de grond worden gegooid, met een katapult worden gegooid - om het herbebossingswerk leuk te maken - of gewoon met de hand worden verspreid. Dit is een briljant idee dat onverwacht een grote bijdrage heeft geleverd in de strijd van Kenia tegen ontbossing.

Het idee is van Teddy Kinyanjui, afkomstig uit Kenia, die in het gebied veel bomen in slechte staat zag en anderen die het juist heel goed deden, hoewel niemand ze water gaf of op enigerlei wijze voor hen zorgde. Deze bomen waren allemaal acacia's: vandaar het idee om de eens groene gebieden met deze soort opnieuw te bevolken.

Advertisement

Kinyanjui besefte echter al snel dat het verspreiden van de zaden van de boom op de grond niet voldoende was: de zaden werden gemakkelijk opgegeten door insecten, vogels en andere dieren. Hij merkte ook op dat herbebossingsprocessen succesvoller waren wanneer planten rechtstreeks op de grond groeiden uit zaden, in vergelijking met wanneer elders gekweekte zaailingen werden begraven, vanwege een kwestie van een breder wortelstelsel dat planten de mogelijkheid van overleven garandeerde.

In de loop der jaren perfectioneerde Kinyanjui zijn intuïtie en kwam uiteindelijk met de seedballs: ballen van houtskool met acaciazaden om vrij over de grond te worden verspreid. De koollaag beschermt de zaden tegen vogels, zon en hitte, maar is poreus en laat lucht en water passeren wanneer die er is. Bovendien is houtskool verrijkt met mineralen die de zaailing verder voeden.

Zaadballen hoeven niet geplant te worden tijdens het regenseizoen, omdat ze meer dan twee jaar intact kunnen blijven. Herbebossing is een kwestie van bescherming van het milieu in mondiale termen, maar ook in lokale termen, aangezien de schaarste aan vegetatie ook een bedreiging vormt voor de volkeren die Kenia en andere door ontbossing getroffen Afrikaanse gebieden bewonen.

Advertisement

Nu probeert Teddy Kinyanjui zijn project uit te breiden, steeds grotere gebieden met bomen te bevolken en bekend te maken wat in alle opzichten de gemakkelijkste, goedkoopste en leukste manier lijkt om bomen op onze planeet te planten!

Met welke andere methode kunnen we 20.000 bomen planten in 20 minuten?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt