Wetenschappers waarschuwen voor het kweken van inktvissen: het zou een bedreiging voor hun voortbestaan zijn

Janine image
door Janine

06 Januari 2020

Wetenschappers waarschuwen voor het kweken van inktvissen: het zou een bedreiging voor hun voortbestaan zijn
Advertisement

Het kweken heeft een beslissend keerpunt in de menselijke evolutie gemarkeerd, maar als koeien en schapen zich goed hebben kunnen lenen voor de fokkerij, gebeurt hetzelfde niet met alle andere dieren. Inktvissen bijvoorbeeld, hoewel ze de laatste tijd een heerlijk gerecht voor mensen zijn geworden, worden niet goed gekweekt en wetenschappers waarschuwen hiervoor. Inktvissen kweken zou een marteling zijn voor een dier met onverwachte intelligentie en een bedreigende schade aan het milieu.

via The Guardian

Advertisement
pexels

pexels

De groeiende wereldwijde vraag naar inktvis en de schaarse beschikbaarheid in de zeeën hebben zijn prijs op de markt tot ongekende niveaus verhoogd. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt om over te schakelen op een vorm van fokken van inktvissen, waarschuwen wetenschappers hiertegen.

Een van de eerste bijwerkingen zou de productie van stikstof en fosfor door de inktvis zijn, zeer vervuilende en moeilijk te verwijderen stoffen. Maar een van de meest urgente kwesties zou de vraag met betrekking tot het dieet van de inktvis zijn: het is in feite een vleesetend dier, dat een grote hoeveelheid voedsel nodig heeft, bijna drie keer zijn gewicht tijdens zijn levenscyclus.

De octopus voedt zich uitsluitend met levende vis en dit zou een serieuze klap zijn voor het vissen in de zeeën: "Ongeveer een derde van de wereldwijd gevangen vis is bestemd voor voedsel voor andere dieren, waarvan de helft wordt gekweekt," zeiden de onderzoekers, die vechten tegen inktviskwekerijen.

Advertisement
Steve Jurvetson/Flickr

Steve Jurvetson/Flickr

Voldoen aan de behoefte aan voedsel voor elke gekweekte inktvis zou leiden tot verdere druk op vissen in de zeeën, waarvan het voortbestaan ​​al zwaar op de proef staat door de wereldwijde vraag.

Bovendien benadrukken wetenschappers een ander aspect dat ons zou moeten ontmoedigen om inktvissen te kweken: het zijn in feite dieren met een onverwachte intelligentie, die constante intellectuele prikkels nodig hebben om te overleven. In aquaria is het gebruikelijk om speelgoed te vinden om te voorkomen dat ze zich vervelen: inktvissen kunnen potten losdraaien, menselijke gezichten herkennen, puzzels samenstellen en problemen oplossen.

In een omgeving zonder prikkels zouden deze dieren in een frustrerende verveling vervallen. “Inktvissen hebben een hoge mate van stimulatie nodig, het vermogen om het territorium waarin ze leven te verkennen en te controleren," zeiden de wetenschappers.

Helaas zijn er al pogingen gedaan om inktvissen te kweken in Japan en Mexico, de hoop is dat gevoeligheid voor het milieu en in het bijzonder de inktvis de mens ontmoedigt om dit dier alleen maar te willen fokken uit winstbelang.

Advertisement