Met de hand schrijven verbetert het geheugen en helpt bij het leren: een onderzoek bevestigt het

Janine image
door Janine

26 Januari 2020

Met de hand schrijven verbetert het geheugen en helpt bij het leren: een onderzoek bevestigt het
Advertisement

Laten we er niet omheen draaien: de vooruitgang van de technologie heeft veel dingen eenvoudiger en sneller gemaakt, op veel gebieden van ons dagelijks leven. Communiceren, werk, verplaatsen en, last but not least, ook schrijven.

Precies. Het is tegenwoordig moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin geen toetsenborden, touch screens of apparaten zijn om teksten te schrijven, aantekeningen te maken, onderzoek te doen. En toch is het schrijven met de hand, waarvan velen, juist vanwege pc's en technologische apparaten, de gewoonte verliezen, een activiteit die helemaal niet als "ouderwets” of “uit de tijd” moet worden beschouwd. Integendeel: de fascinerende studie waarover we je hieronder zullen vertellen, heeft al zijn voordelen duidelijk gemaakt.

via Sage Journals

Advertisement
Pexels

Pexels

Psychologen Pam Mueller en Daniel Oppenheimer, respectievelijk van Princeton University en California University in Los Angeles, concentreerden zich op de relatie tussen technologie en schrijven.

Een van de meest typische scenario's waarin je schrijft, is die met betrekking tot school. We hebben allemaal weleens aantekeningen gemaakt, maar is het met een computer hetzelfde als met de hand? Absoluut niet, volgens de onderzoekers, die tot de conclusie zijn gekomen dat traditioneel schrijven absoluut beter is omdat... het studenten vertraagt.

Advertisement
Needpix

Needpix

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Doordat het schrijven van een tekst minder snel is, kunnen handgeschreven concepten op een veel effectievere manier in het geheugen “blijven hangen” dan virtueel schrijven. Door aantekeningen te maken met een toetsenbord, is het misschien mogelijk om meer te schrijven, maar deze hoeveelheid staat niet synoniem aan kwaliteit. Door de woorden schriftelijk op papier te zetten, moeten onze hersenen in feite een selectie maken van waar het naar luistert en wat het het belangrijkst vindt: om deze reden wordt het leren vergemakkelijkt: de concepten zijn eerder al uitgewerkt.

Bovendien worden de voordelen van handschrift op grote schaal gedocumenteerd door vele psychologische onderzoeken. Hoewel het een vaardigheid is die verdwijnt, slagen het schrijven, het gebaar en de fysieke handeling van het "creëren" van wat we op het blad voor ogen hebben, in het verbeteren van het geheugen en leren. Wie weet of het, in het licht van dit alles, niet beter zou zijn om onze toetsenborden een tijdje te laten voor wat ze zijn en terug te gaan naar de "ouderwetse” - maar nuttige - pen en papier.

Advertisement