9 signalen die het lichaam kan verzenden om een vitamine C-tekort aan te geven

Janine image
door Janine

22 Januari 2020

9 signalen die het lichaam kan verzenden om een vitamine C-tekort aan te geven
Advertisement

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een fundamentele voedingsstof voor het lichaam, betrokken bij de groei, ontwikkeling en herstel van alle soorten weefsels. Van de vorming van collageen tot de goede gezondheid van kraakbeen, botten en tanden, blijkt vitamine C in veel functies van het lichaam noodzakelijk te zijn. Hoewel een ernstig tekort relatief zeldzaam is (het komt vaker voor in delen van de wereld waar er voedseltekort is), zetten we hieronder enkele alarmbellen op een rij die op een tekort kunnen wijzen: in dit geval is het goed om gebruik te maken van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C of supplementen (die echter altijd op advies van een arts moeten worden ingenomen).

via healthline.com

Advertisement
9 signalen die het lichaam kan verzenden om een vitamine C-tekort aan te geven - 1
  • 1. Ruwe en onregelmatige huid: kleine acne-achtige bultjes kunnen verschijnen op de armen, dijen en billen.
  • 2. Roodheid van de haarzakjes: de follikels bevatten veel haarvaten die door het gebrek aan vitamine C kunnen verzwakken en breken.
  • 3. Blauwe plekken: vanwege de verzwakking van de bloedvaten worden, bij de aanwezigheid van een tekort, gemakkelijk blauwe plekken gevormd.
Advertisement
crayolarabbit/Flickr

crayolarabbit/Flickr

  • 4. Pijnlijke gewrichten: een tekort aan vitamine C kan de gewrichten verzwakken, wat leidt tot zwelling en acute pijn.
  • 5. Bloedarmoede door ijzertekort: de vitamine vergemakkelijkt de opname van ijzer, daarom kan het ontbreken ervan de verlaging veroorzaken, vooral bij gepredisponeerde personen.
  • 6. Abnormaal ogende nagels: de nagels kunnen abnormaal buigen en roodachtige lijnen of stippen hebben.
pxhere

pxhere

  • 7. Vermoeidheid en negatief humeur: het zijn veel voorkomende symptomen van een tekort, maar ook een van de eersten die verdwijnen wanneer de inname wordt verhoogd.
  • 8. Abnormaal gevormd lichaamshaar: ze kunnen soms gekruld groeien, maar ze zijn moeilijk op te merken omdat ze vaak uitvallen vanwege hun zwakte.
  • 9. Langzaam genezende wonden: wanneer het vitamine C-tekort zeer langdurig en ernstig is, beginnen de wonden veel langzamer te genezen.

We herinneren je er uiteraard aan dat deze symptomen mogelijk niet voldoende zijn om een diagnose te stellen, waarvoor je altijd een arts moet raadplegen. In elk geval is een goede vuistregel het regelmatig innemen van voedingsmiddelen met veel vitamine C, zoals guave, kiwi, citroen, sinaasappel, aardbeien, broccoli, ananas of peterselie.

Advertisement