Een ruimtetechnicus maakt een mobiele telefoon met een roterend toetsenbord: "het geeft me een excuus om niet op berichten te reageren" - Curioctopus.nl
x
Een ruimtetechnicus maakt een mobiele…
Deze boekensteunen voor je boekenkast brengen je naar fantastische werelden en verre tijdperken Deze artiest tekende scènes uit het dagelijks leven met een lieve maar onhandige pinguïn

Een ruimtetechnicus maakt een mobiele telefoon met een roterend toetsenbord: "het geeft me een excuus om niet op berichten te reageren"

19 Februari 2020 • Door Janine
1.599
Advertisement

Als we het leven van mensen in de jaren ’80 of ’90 vergelijken met het moderne leven, is het belangrijkste verschil dat meteen opvalt, de alomtegenwoordigheid van elektronische apparaten en met name van de mobiele telefoon, die elk gebied van ons bestaan domineert: van muziek tot video's tot het beheer van sociale relaties, er is bijna niets dat, om te bestaan, niet via dit multifunctionele apparaat gaat.

Dit proces heeft zeker zijn negatieve kanten, zoals de totale beschikbaarheid en de noodzaak om continu op meldingen te reageren: aspecten waar moeilijk aan te ontsnappen valt, tenzij je een ruimtetechnicus bent zoals Justine Haupt, die besloten heeft om een vintage smartphone te maken die beslist minder opdringerig is.

De eigenaardige Rotary Cellphone, ontworpen en gemaakt door Haupt is een merkwaardige mix van oud en modern. De basis is de chip van een normale mobiele telefoon in combinatie met een in China ontworpen moederbord, waaraan echter een aangepaste 3D-geprinte structuur is toegevoegd en, het meest fascinerende van alles, het roterende toetsenbord dat typisch is voor oude telefoons.

Het toetsenbord, dat velen zich zullen herinneren uit persoonlijke ervaring, stelde je in staat om nummers te bellen met een onvergelijkbare snelheid wat betreft het gebruiksgemak van een smartphone. Elk cijfer moest naar het metalen lipje worden gedraaid en vervolgens worden losgelaten, waardoor elk telefoontje een niet-onmiddellijke bewerking was, en misschien ook om deze reden rijker aan inhoud.

Dit alles mag echter niet suggereren dat het apparaat een verouderd object is: de wetenschapper voltooide de Rotary Cellphone met een LED-signaalmeter, een klein scherm voor meldingen en enkele sneltoetsen voor vaak gebruikte nummers.

Advertisement

Volgens Haupt is deze telefoon ver verwijderd van de depersonaliserende moderne apparaten die relaties en tijd uitputten: het biedt een meer tastbare en persoonlijke ervaring en biedt - zo onderstreept ze - ook het perfecte excuus om berichten niet te beantwoorden.

Ben je er over aan het nadenken? Houd in gedachten dat - als je handig bent - iedereen het kan maken, omdat het project open source is en volledig is gedeeld op de site van de visionaire Dr. Haupt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt