Meer dan 18 graden op Antarctica: beelden van de NASA laten zien hoe snel het ijs smelt

Janine image
door Janine

29 Februari 2020

Meer dan 18 graden op Antarctica: beelden van de NASA laten zien hoe snel het ijs smelt
Advertisement

Iedereen die aan Antarctica denkt, denkt aan een koude plaats, een van de koudste ter wereld, met een landschap dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte ijs- en sneeuwvlaktes die zich uitstrekken zover het oog reikt. Als je bedenkt dat de jaarlijkse gemiddelde temperaturen in dit bevroren continent ten zuiden van de wereld schommelen tussen -57 graden Celsius in de interne gebieden en -10 graden aan de kustgebieden, begrijp je de kenmerken ervan.

Wat zou je echter denken als we je zouden vertellen dat zelfs zo'n extreme plaats temperaturen kan bereiken die erg lijken op die van gematigde gebieden, of in ieder geval van een mild klimaat? Dit is precies wat de NASA begin februari 2020 helaas ontdekte en het nieuws verspreidde dat zeker niet geruststellend is voor de gezondheid van onze planeet.

via NASA Earth Observatory

Advertisement
NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Als we het hebben over een “warmterecord", is Antarctica waarschijnlijk de laatste plaats waar je aan zou denken. Maar de 17,5 graden Celsius van 24 maart 2015, werd op 6 februari 2020 overtroffen, het kwik in het weerstation van Esperanza Base bereikte 18,3 graden.

Advertisement
NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Je leest het goed: meer dan 18 graden. Je hoeft geen deskundige klimatoloog of meteoroloog te zijn om te begrijpen dat dit een serieuze zaak is. Deze recordtemperaturen hadden als onvermijdelijke effect dat aanzienlijke hoeveelheden ijs in alle betrokken gebieden bleven smelten. En om dit zeer snelle smelten te symboliseren, was er met name Eagle Island, een eilandje dat voor de kust van Graham Land ligt. Hier hebben de foto's die zijn gemaakt met de Landsat 8-satelliet genadeloos de realiteit van de feiten getoond.

In een tijdsbestek van ongeveer 9 dagen is de sneeuwlaag op Eagle Island erg gekrompen: het eiland heeft ongeveer 20% van de seizoensgebonden accumulatie van sneeuw verloren, waardoor kaal en woestijnachtig terrein is ontstaan. Een gebeurtenis die volgens Mauri Pelto, hoogleraar milieuwetenschappen aan het Nichols College, kan plaatsvinden in Alaska of Groenland, maar niet op Antarctica, waar het een absoluut atypische en ongewone toestand is.

Meer dan 18 graden op Antarctica: beelden van de NASA laten zien hoe snel het ijs smelt - 4

Toch blijven de klimaatverandering en het smelten van de kostbare water- en ijsreserves van de aarde ons negatief verrassen. Het uitzonderlijk warme klimaat is immers voor iedereen een realiteit. Afgezien van overdrijving of alarmisme, worden we geconfronteerd met nieuwe, ongewone en onvoorspelbare fenomenen die nu aan elke controle lijken te ontsnappen.

Advertisement