Deze schattige mus met veelkleurige veren lijkt uit een sprookje te komen

Janine image
door Janine

16 Maart 2020

Deze schattige mus met veelkleurige veren lijkt uit een sprookje te komen
Advertisement

De natuur weet ons altijd te verrassen met details en kleuren die we wel moeten waarderen. Als je dacht dat je alles al had gezien, was je je misschien nog niet bewust van deze mooie veelkleurige mus. Je leest het goed: een vogel met gekleurde veren, in vele tinten! Het wordt Leptopoecile sophiae genoemd, oftewel het Struikhaantje, een zangvogel die tot de familie van de Aegithalidae behoort. De mannelijke exemplaren hebben een veelkleurig verenkleed, dat sterk doet denken aan de kleuren van de regenboog, terwijl de vrouwelijke exemplaren worden gekenmerkt door zachtere kleuren, waarin bruingrijze tinten domineren.

via Wikipedia

Advertisement
Reddit

Reddit

Deze mooie mus meet tussen de 8 en 10 cm lang en weegt 6-8 gram. Zoals eerder vermeld, vertoont het verenkleed van het Struikhaantje seksueel dichromatisme, waardoor de kleur van het verenkleed varieert afhankelijk van het geslacht. Desalniettemin zijn de snavel en de poten bij beide geslachten altijd zwartachtig, terwijl de ogen roodbruin zijn.

Advertisement
Flickr / Imran Shah

Flickr / Imran Shah

Het dieet van deze schattige mus is voornamelijk gebaseerd op insecten, spinnen en kleine ongewervelde dieren, maar ook op zaden en bessen, vooral in de winter. Het zijn vogels die graag hun dagen doorbrengen in de takken van bomen of in de struiken samen met hun geliefde of familie. Het struikhaantje is monogaam en begint vanaf half mei te broeden (het broedseizoen sluit rond half juni).

Reddit

Reddit

Het vrouwtje legt 2-5 eieren, waar ongeveer 2 weken op gebroed wordt; wanneer ze uitkomen, zorgen beide ouders voor het voeden van de jongen, die meer dan 20 dagen in hun nest blijven voordat ze het verlaten en definitief “uitvliegen".

Reddit

Reddit

Helaas is het niet de typische mus die je elke ochtend op je terras of balkon zult zien. De habitat van het Struikhaantje wordt vertegenwoordigd door berggebieden, zowel bebost als niet; de gebieden waar het zijn aanwezigheid kan vinden, zijn het zuidoosten van Kazachstan, het Tibetaanse plateau, inclusief de hellingen van de Himalaya, tot aan Kasjmir.

Een heel bijzondere vogel!

Advertisement