Coronavirus, in Brescia zijn er bijna geen ventielen voor beademingsapparaten meer: een team van wetenschappers print ze in een paar uur in 3D

Janine image
door Janine

18 Maart 2020

Coronavirus, in Brescia zijn er bijna geen ventielen voor beademingsapparaten meer: een team van wetenschappers print ze in een paar uur in 3D
Advertisement

Wanneer de technologie nuttig wordt voor het dagelijks leven en lijden van mensen in de werkelijke wereld, bestaande uit echte en dringende behoeften, worden we ongetwijfeld geconfronteerd met een uitstekend resultaat. Net zoals degene die, in een moment van ongekende noodsituaties wat betreft de gezondheid zoals Italië door het Coronavirus ervaart, arriveerde vanuit het ziekenhuis van Chiari, in de provincie Brescia.

Hier was de gezondheidssituatie al dagenlang slecht: aan de duizenden besmettingsgevallen van Covid-19 die elke dag worden geregistreerd, worden de onvermijdelijke gevolgen toegevoegd aan de structuren en aan het gezondheidssysteem dat met de noodsituatie moet worden geconfronteerd. Dus toen artsen zich realiseerden dat de voorraden ventielen van beademingsapparaten opraakten en dat ze er in korte tijd niet over zouden kunnen beschikken, werden de vooruitzichten nog erger.

via La Stampa

Massimo Temporelli - Scienza e Tecnologia/Facebook

Massimo Temporelli - Scienza e Tecnologia/Facebook

Gelukkig is technologische vooruitgang echter niet altijd een soort “performance” van de laatste hi-tech ontdekking, die in de praktijk misschien nauwelijks zal worden gebruikt. In dit geval heeft de technologie voorzien in een echte, dringende en reële behoefte. En dat deed het op een buitengewone manier.

Massimo Temporelli, natuurkundige en wetenschappelijke popularisator, was een van de Italiaanse "pioniers" van 3D-printen, de techniek die het mogelijk maakt om snel en dankzij specifieke printers, elk object te maken vanaf een eenvoudige tekening. Bij het vernemen van het tekort aan ventielen in het ziekenhuis in Brescia, werd het team van fysici onmiddellijk geactiveerd. Het doel? Deze apparatuur in 3D te printen, die nodig zijn om de reanimatieapparatuur te bedienen.

Door het grote netwerk van uitvinders en Fab Lab in de omgeving, slaagde Temporelli erin om in contact te komen met een fabrikant uit Brescia die de ventielen snel zou kunnen produceren. Het gaat om Cristian Fracassi, ingenieur en lokale ondernemer, eigenaar van een bedrijf dat actief is in de wereld van 3D-printen.

Advertisement
Massimo Temporelli - Scienza e Tecnologia/Facebook

Massimo Temporelli - Scienza e Tecnologia/Facebook

De moeilijkheden ontbraken echter niet. De fabrikant weigerde hem de details van de producten te verstrekken om ze af te drukken, en dreigde hem zelfs aan te geven wegens inbreuk op het octrooi. Maar de jonge technicus gaf niet op: hij vond de voorwerpen terug in het ziekenhuis, hij meette het ontwerp op en drukte het vervolgens getrouw naar het origineel.

Na de nodige tests is het langverwachte nieuws gearriveerd: de 3D-geprinte ventielen werken en kunnen worden gebruikt om alle mensen die het nodig hebben te blijven helpen, niet alleen in Brescia, maar in veel andere ziekenhuizen in de rest van Italië waar ze het nodig hadden. Binnen een paar uur werd daarom, wat een noodgeval leek binnen een noodgeval, dankzij de vindingrijkheid van deze jonge wetenschappers, een prachtige demonstratie gegeven van hoe technologie zichzelf ten dienste van menselijke vindingrijkheid kan stellen en levens kan redden.

Massimo Temporelli/Facebook

Massimo Temporelli/Facebook

Advertisement